Att göra en klassiker innebär att genomföra Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet – i en följd. Tävlingarna behöver inte utföras under ett kalenderår, och man kan börja med vilken tävling man vill, men något uppehåll får inte göras för att erhålla diplomet.
Alla tre är vältränade, men har olika sporter de räknar som ”sina”. Jonas är cykelfantast, men har däremot aldrig åkt längdskidor. Inte heller simmat särskilt mycket. Kåre-Ivar är skidåkare, norrman som han är. Cykling och simning är nya sporter för honom. Fredrik är löpare. Han har ingen direkt vana av vare sig cykling, simning eller längdskidor.
Hur kommer det sig att ni bestämde er för att göra det här tillsammans?
– Alla ville göra Klassikern, då är det bra att hjälpas åt. Det är ett sätt att hålla motivationen uppe samtidigt som det är kul att sporra varandra, säger Jonas Henriksson.
– Det blir ett roligt träningsupplägg med fyra olika sporter. Löpningen är grunden. Sedan går vi in för en sport i taget och tränar skidor, cykling och simning lite extra inför varje tävling.
– Det är en kul social grej som man gör med likasinnade, säger Kåre-Ivar Skaro.
Fredrik Hallberg har en egen femårsplan, där Ironman är målet.
– Jag ville prova om jag klarade att cykla och simma. För mig är klassikern är ett delmål.
Upptäckt skidåkning
Vasaloppets nio mil är avklarade, nu laddar de för Vätternrundan.
Men hur gick det egentligen med skidåkningen, Fredrik och Jonas?
– Hösten 2015 började vi träna på rullskidor, ett pass i veckan plus ett distanspass under helgen. Sedan åkte vi till Nässjö och tränade på snö ett par gånger. Vi åkte också ett seedningslopp i Ulricehamn på 4,2 mil för att inte behöva hamna i det tionde och sista startledet. Vi startade istället i led nio.– Målet blev att komma i mål. Jag hade dessutom varit sjuk en hel del innan loppet, säger Jonas.
– Vi får nog ge lite kred till Kåre. Han har stöttat oss och gett tips när det gäller vallningen.
Båda säger att de upptäckt en ”ny” sport och att de garanterat kommer fortsätta med längdskidor.
För Kåre-Ivars del var det Vasalopp nummer tio, med startplats i fjärde ledet.
– Jag åkte på 6 timmar och 29 minuter. Ett genomsnittligt lopp jämfört med tidigare.
Hög hastighet
Nu pågår träningen inför Vätternrundan. Starttiden är klockan åtta på kvällen den 17 juni, målgång beräknas cirka tolv timmar senare. Efter 30 mil på cykel.
Jonas har cyklat en del långlopp på mountainbike, de andra två har inte cyklat som tränings- eller tävlingsform tidigare.
– Nu cyklar vi tio, tolv mil i veckan. Det sägs att man ska ha 100 mil innan rundan för ett bekvämt lopp, säger Kåre-Ivar.
– Även om vi har lite olika förutsättningar kommer vi hålla ihop under loppet. Man tjänar så pass mycket på att turas om och dra, inflikar Jonas.
Med farter på 50, 60 km/h och fem, tio centimeter mellan cyklarna gäller det att känna varandra väl. Det finns inget utrymme för tveksamheter eller misstag.
– Man måste kunna lita på de andra i gänget. Att köra omkull i den hastigheten är inte roligt.
Tränar crawl
Vansbrosimningen är den 9 juli och innebär tre kilometers simning. Fredrik och Jonas har förberett sig under vintern med en crawlkurs i simhallen.
– Man måste kunna crawla eftersom det är svårt att bröstsimma i våtdräkt, säger Fredrik.
Det ingen av dem ser fram emot är att lämna simhallen för träning i kallt vatten.
– Jag går inte i under 15 grader, säger Fredrik.
Den sista tävlingen är Lidingöloppet den 24 september. Tre mil i terräng. Fredrik är den enda i gänget som sprungit loppet tidigare, men Kåre-Ivar har däremot sprungit New York Marathon. Jonas är den med minst löpning i benen.
– Mest nyfikna är vi nog på Vätternrundan. Hur det kommer funka att hålla igång kroppen så länge.