MÅLET: Den klassiska "Klassikern"

TrÀning i alla dess former Àr sÄvÀl en livsstil som ett trendfenomen. En del har "alltid" trÀnat och gör inget vÀsen av det medan andra nyfrÀlsta utövare gör stor sak av bÄde utrustning och tÀvlingar. NÄgra som definitivt tillhör den första gruppen Àr Jonas Henriksson, KÄre-Ivar Skaro och Fredrik Hallberg. Under 2016 hjÀlps de Ät med trÀningen inför klassikerns olika tÀvlingar.

Jonas Henriksson, KÄre-Ivar Skaro och Fredrik Hallberg ligger nu i hÄrdtrÀning inför VÀtternrundan. TÀvling nummer tvÄ i En Svensk Klassiker.

Jonas Henriksson, KÄre-Ivar Skaro och Fredrik Hallberg ligger nu i hÄrdtrÀning inför VÀtternrundan. TÀvling nummer tvÄ i En Svensk Klassiker.

Foto: Lena Dahlberg

VĂ€stervik2016-05-02 16:00

Att göra en klassiker innebĂ€r att genomföra Vasaloppet, VĂ€tternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet – i en följd. TĂ€vlingarna behöver inte utföras under ett kalenderĂ„r, och man kan börja med vilken tĂ€vling man vill, men nĂ„got uppehĂ„ll fĂ„r inte göras för att erhĂ„lla diplomet.

Alla tre Ă€r vĂ€ltrĂ€nade, men har olika sporter de rĂ€knar som ”sina”. Jonas Ă€r cykelfantast, men har dĂ€remot aldrig Ă„kt lĂ€ngdskidor. Inte heller simmat sĂ€rskilt mycket. KĂ„re-Ivar Ă€r skidĂ„kare, norrman som han Ă€r. Cykling och simning Ă€r nya sporter för honom. Fredrik Ă€r löpare. Han har ingen direkt vana av vare sig cykling, simning eller lĂ€ngdskidor.
Hur kommer det sig att ni bestÀmde er för att göra det hÀr tillsammans?

– Alla ville göra Klassikern, dĂ„ Ă€r det bra att hjĂ€lpas Ă„t. Det Ă€r ett sĂ€tt att hĂ„lla motivationen uppe samtidigt som det Ă€r kul att sporra varandra, sĂ€ger Jonas Henriksson.

– Det blir ett roligt trĂ€ningsupplĂ€gg med fyra olika sporter. Löpningen Ă€r grunden. Sedan gĂ„r vi in för en sport i taget och trĂ€nar skidor, cykling och simning lite extra inför varje tĂ€vling.

– Det Ă€r en kul social grej som man gör med likasinnade, sĂ€ger KĂ„re-Ivar Skaro.

Fredrik Hallberg har en egen femÄrsplan, dÀr Ironman Àr mÄlet.

– Jag ville prova om jag klarade att cykla och simma. För mig Ă€r klassikern Ă€r ett delmĂ„l.

UpptÀckt skidÄkning

Vasaloppets nio mil Àr avklarade, nu laddar de för VÀtternrundan.

Men hur gick det egentligen med skidÄkningen, Fredrik och Jonas?

– Hösten 2015 började vi trĂ€na pĂ„ rullskidor, ett pass i veckan plus ett distanspass under helgen. Sedan Ă„kte vi till NĂ€ssjö och trĂ€nade pĂ„ snö ett par gĂ„nger. Vi Ă„kte ocksĂ„ ett seedningslopp i Ulricehamn pĂ„ 4,2 mil för att inte behöva hamna i det tionde och sista startledet. Vi startade istĂ€llet i led nio.– MĂ„let blev att komma i mĂ„l. Jag hade dessutom varit sjuk en hel del innan loppet, sĂ€ger Jonas.

– Vi fĂ„r nog ge lite kred till KĂ„re. Han har stöttat oss och gett tips nĂ€r det gĂ€ller vallningen.

BĂ„da sĂ€ger att de upptĂ€ckt en ”ny” sport och att de garanterat kommer fortsĂ€tta med lĂ€ngdskidor.

För KÄre-Ivars del var det Vasalopp nummer tio, med startplats i fjÀrde ledet.

– Jag Ă„kte pĂ„ 6 timmar och 29 minuter. Ett genomsnittligt lopp jĂ€mfört med tidigare.

Hög hastighet

Nu pÄgÄr trÀningen inför VÀtternrundan. Starttiden Àr klockan Ätta pÄ kvÀllen den 17 juni, mÄlgÄng berÀknas cirka tolv timmar senare. Efter 30 mil pÄ cykel.

Jonas har cyklat en del lÄnglopp pÄ mountainbike, de andra tvÄ har inte cyklat som trÀnings- eller tÀvlingsform tidigare.

– Nu cyklar vi tio, tolv mil i veckan. Det sĂ€gs att man ska ha 100 mil innan rundan för ett bekvĂ€mt lopp, sĂ€ger KĂ„re-Ivar.

– Även om vi har lite olika förutsĂ€ttningar kommer vi hĂ„lla ihop under loppet. Man tjĂ€nar sĂ„ pass mycket pĂ„ att turas om och dra, inflikar Jonas.

Med farter pÄ 50, 60 km/h och fem, tio centimeter mellan cyklarna gÀller det att kÀnna varandra vÀl. Det finns inget utrymme för tveksamheter eller misstag.

– Man mĂ„ste kunna lita pĂ„ de andra i gĂ€nget. Att köra omkull i den hastigheten Ă€r inte roligt.

TrÀnar crawl

Vansbrosimningen Àr den 9 juli och innebÀr tre kilometers simning. Fredrik och Jonas har förberett sig under vintern med en crawlkurs i simhallen.

– Man mĂ„ste kunna crawla eftersom det Ă€r svĂ„rt att bröstsimma i vĂ„tdrĂ€kt, sĂ€ger Fredrik.

Det ingen av dem ser fram emot Àr att lÀmna simhallen för trÀning i kallt vatten.

– Jag gĂ„r inte i under 15 grader, sĂ€ger Fredrik.

Den sista tÀvlingen Àr Lidingöloppet den 24 september. Tre mil i terrÀng. Fredrik Àr den enda i gÀnget som sprungit loppet tidigare, men KÄre-Ivar har dÀremot sprungit New York Marathon. Jonas Àr den med minst löpning i benen.

– Mest nyfikna Ă€r vi nog pĂ„ VĂ€tternrundan. Hur det kommer funka att hĂ„lla igĂ„ng kroppen sĂ„ lĂ€nge.

En Svensk Klassiker

För att erövra "En Svensk Klassiker" ska man genomföra:

  • Engelbrektsloppet, 60 km, alternativt Vasaloppet/Öppet SpĂ„r, 90 km
  • VĂ€tternrundan pĂ„ cykel, 300 km
  • Vansbrosimningen/ Vansbro Öppen Älv, 3 km
  • Lidingöloppet, löpning, 30 km

Kostnad: för den som tÀvlar för första gÄngen och som mÄste köpa det mesta kostar det 30 000-35 000 kronor, tippar Jonas, KÄre-Ivar och Fredrik.

Belöning: förutom glÀdjen att ha klarat En Svensk Klassiker tÀvlar de förstÄs mot varandra. Minst totaltid vinner en flaska whisky var av de andra.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om