Målet: Stränderna ska städas

Inför måndagens kommunfullmäktige hade Sverker Thorén (L) ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S). Han ville veta om stränderna i Västerviks kommun kommer att städas.

Conny Tyrberg (C). Foto: Ellinor Harrysson

Conny Tyrberg (C). Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-28 20:30

- Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar. Det marina skräpet är skadligt på olika sätt. Fiskeredskap och fartyg skadas men framförallt vållar skräpet stor skada på fåglar, fiskar och däggdjur. Plasten bryts ned till mikroplast som tar sig in i näringskedjan vilket är skadligt för människor, djur och natur, säger Sverker Thorén.

- Plast i haven spolas till stor del upp på våra ständer. I en region med långa kustband märks detta och påverkar djurliv, friluftsliv och vår turism negativt. Städningen av våra stränder kan vara del i att erbjuda sysselsättning för människor som idag står utanför arbetsmarknaden.

Då Tomas Kronståhl var frånvarande från kommunfullmäktiges möte, besvarades frågan av Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han säger att kommunen har för avsikt att städa stränderna, och för det kommer man att ansöka om pengar hos Naturvårdsverket. Senast den 10 april kan kommunerna ansöka om bidrag för strandstädning och få hjälp med upp till 90 procent av kostnaderna.

- Det är pengar som kan gå till bland annat kartverktyg, sopsäckar och informationsåtgärder, säger Conny Tyrberg.

Strandstädarkarta

Det hela bygger på samverkan. Med hjälp av en strandstädarkarta kan allmänhet och frivilliga aktörer göra en gemensam insats.

- Genom kartan kan man rapportera med en röd flagga om man hittar större mängder skräp. När arbetet är klart och skräpet kan hämtas blir flaggan gul och när stranden är ren blir flaggan grön.

Naturvårdsverket beslutar om fördelningen av medlen i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten. En summa om 17 miljoner kronor är avsatt för detta under 2018.

- Bidraget är förbehållet kommuner med havsstränder och är avsett att tillfalla de kommuner som har dokumenterade problem med nedskräpningen i stor omfattning. Alla sökande är inte garanterade bidrag utan en prioritering kan ske utifrån behov men också utifrån möjligheten att bidra till sysselsättning, skriver Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om