Trädgårdsåret
Det är aldrig för sent att beskära. Inte ens om man borde ha gjort det för många år sedan. Malin Sjödén jobbar som odlingspedagog inom äldreomsorgen i Västervik och vet vad man ska tänka på i samband med beskärning.
Förr var det vanligt att beskära äppleträden på vårvintern. I dag pratar man i stället om jas-månaderna som den bästa tiden. Alltså juli, augusti, september.
Men Malin tycker egentligen inte att tidpunkten är så betydelsefull i sammanhanget:
– Det viktiga är inte när man beskär, utan hur. Sedan handlar det mycket om vad man vill med sitt träd.
Det går bra att beskära även i minusgrader, som det ofta är i februari–mars. Särskilt om man vill sätta fart på ett träd som växer dåligt.
Däremot kan man gärna undvika beskärning i april–maj.
– När saven stiger, fläks grenarna lätt. Det blir lättare skav efter stegen och blomknopparna kan ramla av, säger Malin.
Om man inte har beskurit sitt äppleträd på länge, får man ta det i etapper. För att få in ljus och luft i trädkronan, så att det blir mer frukt och mindre sjukdomar, ska man ta bort grenar som strävar mycket uppåt, men också sådana som hänger ner. Malin sträcker ut armarna och visar med sin kropp vad som är en bra form för ett äppleträd.
Både när det gäller små och stora grenar gäller att man alltid ska ta av dem ovanför en utåtriktad knopp.
När det gäller grönsakslandet, har det satt ordentligt fart nu, efter allt regn. Tomater och squash är sådant som snabbt kan ge stor skörd.
– Tärna dem och frys in i påsar. Tomaterna passar bra att ha i grytor och squashen i en wok, tipsar Malin.
Sådant som växer fort går bra att fortsätta så i omgångar fram till mitten på september i alla fall. Som exempel nämner Malin asiatiska bladgrönsaker, rädisor och spenat.
Örtkryddor av olika slag kan man torka eller använda till att göra eget örtsalt av. Man mixar dem med salt. Sedan får de torka på en plåt i ugnen.
– Ta inte för mycket salt bara. Om det blir för stark saltsmak, blir det inte så användbart, säger Malin, som själv gärna använder bladselleri, körvel, libbsticka, timjan, oregano, gräslök och chili till sitt örtsalt.
Sensommaren är en bra tid att dela perenner och även plantera nytt.
Många örtkryddor kommer tillbaka år efter år.
– De är bra att odla på en liten yta. Då får man både blommor, smak, doft och biologisk mångfald, eftersom de älskas av bin, humlor och fjärilar, säger Malin.