"Mallen" Leia - en frisk ras som gillar träning

Hundrasen malinois, eller belgisk vallhund som den också heter, blir en allt mer populär ras. Vid 2016 års slut fanns 1670 registrerade "mallar" i Sverige. 2011 var motsvarande siffra 1005. Heter hunden dessutom Leia, som Annika Adolfssons tik, hamnar man på plats 98 på "100-i-topp-listan" över de mest populära hundnamnen.

Annika Adolfsson med sin malinois Leia. En frisk ras som gillar att träna. Foto: Lena Dahlberg

Annika Adolfsson med sin malinois Leia. En frisk ras som gillar att träna. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-27 18:30

Annika Adolfsson tycker om att träna hund, hon är medlem i både Västerviks Kennelklubb och Västerviks Brukshundsklubb och instruktör i både allmänlydnad och agility.

- När jag tränade lydnad med min alaskan husky för några år sedan träffade jag en hundägare som hade en malinois. Sedan dess har jag velat ha den rasen. Leia har jag varit fodervärd till från det hon var åtta veckor. Nu är hon sju år.

Planerar för taxvalpar

I Annika Adolfssons familj bor fyra hundar: Ester, blandras, Twister, långhårstax/normaltax, Kiwi, långhårstax/kanintax och så Leia då.

- Jag är uppvuxen med hundar och skulle inte vilja vara utan. Efter gymnasiet åkte jag till Åre för att jobba på en slädhundskennel. Därifrån fick jag med mig en alaskan husky. Min första egna hund.

Nästa hundjobb blev på en kennel i Skåne, där de födde upp långhårstaxar och basset hound. Annika Adolfsson utökade då sin familj med en långhårstax.

2005 startade hon Stjärnhavets kennel där hon födde upp långhårstaxar.

- Jag har bara haft fyra kullar, men planerar en kull på Kiwi under det här året.

Prinsess-namn

Vad är bäst med en "malle"?

- Det är en frisk ras som gärna tränar. Jag har tävlat i lydnad och rallylydnad med Leia. Nu håller jag bara på med agility. Många malinoisägare tränar även viltspår. Det är också en populär ras bland poliser och väktare, säger Annika Adolfsson.

Varför Leia? Är du Starwars-fantast?

- Jag har faktiskt aldrig sett en Starwars-film, men det är väl antagligen därifrån jag fått namnet.

Topp 10 hundnamn i Sverige

Molly: 7351

Bella: 5262

Ludde: 4043

Charlie: 3946

Wilma: 3820

Bamse: 3472

Sigge: 3422

Doris: 3255

Ronja: 3248

Alice: 3187

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om