Man är som en stor familj

Trygghetsboendet i Midgård har 39 platser och är hittills det största trygghetsboendet som har byggts i kommunen. Gemenskapen mellan hyresgästerna är stor.
- Vi är som en enda stor familj, säger Eva Jonasson, en av hyresgästerna på Midgård 1.

Susanne Steinvall hälsar välkommen in till ett träningspass.

Susanne Steinvall hälsar välkommen in till ett träningspass.

Foto:

Västervik2017-11-08 09:30

Att man måste vara svårt sjuk eller ha hemhjälp för att bo i ett trygghetsboende är en myt.

- De flesta som bor här är pigga och glada, säger Susanne Steinvall, värdinna hos Bostadsbolaget. Det enda kravet är egentligen att man ska ha fyllt 65 år.

En skillnad från vanliga hyresrätter är att lägenheterna är anpassade för äldre personer, utan trösklar och med bredare dörrar.

- Toaletterna är också stora och rymliga, så att det är lätt att röra sig med rullstol eller rollator.

Det finns också gemensamhetsutrymmen med olika aktiviteter. För hyresgästerna på Midgård kan det exempelvis vara gymnastik, bingo och musikunderhållning.

- På området finns också en restaurang, frisör och fotvård, säger Susanne Steinvall. Den personalen är inte anställd av Bostadsbolaget, utan det är fristående entreprenörer.

"Alltid över 100 sökande"

Förutom Midgård finns ett trygghetsboende på Rosavilla med 26 platser, och ytterligare boenden är på gång på Långrevsgatan och i Gamleby. Intresset för att bo i trygghetsboende är stort.

- Varje gång vi lägger ut en lägenhet så har vi alltid över 100 sökande, säger Catrin Nilsson, säljare på Bostadsbolaget. Det är samma kösystem till trygghetsboenden som det är till vanliga lägenheter.

Väntetiden till ett trygghetsboende kan dock vara längre, eftersom omsättningen av den sortens lägenheter inte är lika hög.

- Jämfört med vanliga lägenheter så blir det en helt annan gemenskap i ett trygghetsboende. Många här är ensamma och kan exempelvis fira nyårsafton tillsammans. Man pratar med varandra i trapphuset på ett sätt som man kanske inte gör annars, säger Susanne Steinvall.

Stort behov

Hyreskostnaden för den minsta lägenheten på 60 kvadratmeter låg på 6 116 kronor när boendet öppnade 2014. Motsvarande pris för en lägenhet på 77 kvadratmeter var 7 387 kronor.

- Behovet av trygghetsboenden kommer att bli ännu större med tiden. Det blir svårare att komma in på ett särskilt boende och för äldre som inte vill bo kvar hemma behövs ett alternativ. Många gånger är det inte krämporna som är värst, utan ensamheten, säger Catrin Nilsson.

Stina Johansson och Eva Jonasson är två av hyresgästerna på Midgård.

- Jag har bara blivit friskare och friskare sedan jag flyttade hit, berättar Eva. Det är mycket tack vare att jag har fått hiss, och alla kompisarna man har här.

- Jag kände direkt att jag skulle trivas här, säger Stina. Det är trevliga lägenheter och bra grannar. Vi är som en enda stor familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om