"Man måste tänka nytt"

Stora regnmängder är någonting som kommunen räknar med i sina nya översiktsplaner i tätorter. Nya modeller måste byggas i tätorterna för att större regnmängder ska kunna tas om hand innan vattnet når dagvattensystemet.

Dammen i Stadsparken är ett exempel på en byggd vattenyta i Västerviks tätort.

Dammen i Stadsparken är ett exempel på en byggd vattenyta i Västerviks tätort.

Foto:

Västervik2016-10-12 14:00

I tisdagens tidning skrev vi om Dennis Wiström, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret i Västerviks kommun. Han menade att vi måste vänja oss vid att klimatförändringarna är här och att vi måste lära oss att ta hand om allt vatten innan det når dagvattenledningar och ytvattentäkter. I dagens tidning berättar va-chef Ruben Öberg om vad Västervik Miljö & Energi AB gör för att planera för större regnmängder.

Ansvarar för dagvattnet

Västervik Miljö & Energi AB ansvarar för dagvattnet i tätorterna i kommunen. Det innebär att regnvatten ska tas om hand. Vid stora delar i kommunens tätorter tas det omhand i rör som är dimensionerade utefter standard framtaget av Svenskt vatten, men i framtiden räcker inte det.

– Vi måste tänka nytt, man löser inte allt med ett rör. Vi måste se till att bygga fler öppna vattenytor i tätorterna så att en del av regnvattnet inte når rörledningarna.

Finns det några exempel på sådana byggda vattenytor idag?

– Ja vi har byggt en i Stadsparken, där regnvatten från Storgatan leds in. Det fyller två funktioner, dels är det estetiskt tilltalande med vatten längs med hela Stadsparken men det tar också hand om regnvattnet. Ett annat exempel på byggda vattenytor är en grävd vattenyta mellan Ekbacksgatan och Björklundsgatan.

Vattentäkter

Kommunens ytvattentäkter är idag reglerade av vattenskyddsföreskrifter.

– Här ligger kommunen långt fram, säger Ruben Öberg.

Runt ytvattentäkterna finns ett vattenskyddsområde.

– Man får inte gå in hur som helst med en skogsmaskin i närheten av vattentäkterna. Växtligheten runt till exempel Hjorten hjälper till att hålla emot humus-föroreningar som finns nära sjön.

Kommer ni att klara av att rena vatten från ett skyfall som drabbar området nära Hjorten?

– Ja, det kommer vi att göra.

Gamleby

Sommaren 2015 kom ett skyfall över Gamleby där rören inte kunde ta emot allt regnvatten som kom på kort tid. Avloppsvatten strömmade istället ut i Unos Park.

Kommer ni att bygga några vattenytor i centrala Gamleby som kan ta emot stora mängder regnvatten?

– En ny översiktsplan är på gång där vattenfrågorna ryms. De skyfallsplanerna tas fram av samhällsbyggnadskontoret i Västervik, säger Ruben Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om