Många aktiviteter hos byalag i Helgenäs

Det är trångt och gemytligt i byalagets klubbstuga. Det lilla hus som Helgenäs IF har som sitt och där det arrangeras allt från stickcafé och kulturgrupp till studiecirklar av olika slag.

Sture Strömberg har haft stickning som intresse sedan 2012. Bland annat stickar han till syskonbarnbarnet Camilla i Australien.

Sture Strömberg har haft stickning som intresse sedan 2012. Bland annat stickar han till syskonbarnbarnet Camilla i Australien.

Foto:

Västervik2016-12-02 14:00

Sedan fem år tillbaka samlas ett 20-tal damer, och en herre, varje onsdagsförmiddag för att sticka, prata och fika tillsammans. Man turas om att ta med kaffebröd, och lägger en slant vid varje tillfälle som används till olika roligheter under året.

– Vi har till exempel åkt till Stockholm över dagen, eller ätit på restaurangskolan i Västervik, säger Monika Hellman, en av dem som varit med längst.

Många arrangemang

Helgenäs IF och Byalag har många olika strängar på sin lyra, berättar Monika Hellman.

– Hantverksgruppen består av ett gäng karlar. De fixar med klubbstugan. Till våren ska de glasa in altanen.
Kulturgruppen består av sex kvinnor från stickcafégruppen som planerar för sex olika evenemang under året, tre på hösten och tre på våren.

– Det kan vara svampträff, matlagningskväll, trädgårdsinspiration eller föreläsningar av olika slag. I december har vi bjudit in musiker från Överum som ska spela och sjunga skillingtryck.

Gemenskapen viktig

De olika grupperna är av stor betydelse när det gäller den sociala biten. De flesta är pensionärer, men alla är välkomna.

– Jag flyttade till Edsbruk från Norrköping för 1,5 år sedan. Att delta i stickcaféet har varit ett bra sätt att komma in i gemenskapen, säger Ulla Westerlund.

Monika Hellman berättar att de olika grupperna drivs som studiecirklar genom Studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi har även en läsecirkel där vi lär oss läsa gamla skrifter, något man har nytta av som släktforskare.

Tack vare att så många samlas i klubbstugan under onsdagar så har man lyckats få bokbussen att stanna där.

– Vi är flitiga låntagare, säger Monika Hellman.

Helgenäs IF och Byalag arrangerar pingis och gymnastik i idrottshallen i Edsbruk. Föreningen ansvarar också för badplatsen i Helgenäs och engagerar sig i att rusta upp hamnområdet.

– Vi jobbar för att få dit ett utegym. Vi ska också rusta upp beachvolleyplanen samt se över boulebanan.

Kristina Johansson och Ulla Westerlund trivs bra i gänget i Helgenäs. De är båda inflyttare, Kristina från Linköping och Ulla från Norrköping.
Kristina Johansson och Ulla Westerlund trivs bra i gänget i Helgenäs. De är båda inflyttare, Kristina från Linköping och Ulla från Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om