Många filmar i stället för att ingripa till vid olyckor

Det har blivit allt vanligare att privatpersoner filmar och fotograferar i samband med olyckshändelser och polisingripanden. Peter Helge, verksamhetsansvarig för räddningstjänsten, ser mycket allvarligt på den växande trenden.

Västervik2015-09-01 07:52


- Man måste försöka sätta sig in i situationen och tänka ett steg längre - hur skulle jag känna om det var jag som var drabbad?

Vittnen som filmar skadade och olycksdrabbade har blivit ett omtalat dilemma i hela landet. Enligt Peter Helge har det varit ett förekommande problem i flera år, men det är först på senare tid som det verkligen har eskalerat.

- Det händer hela tiden. Det är fler och fler som tänker att de ska filma i stället för att ringa 112, en del blir nästan förbannade om de inte får filma.
Att vittnen hellre väljer att filma händelseförloppet, än att hjälpa till, kan inte beskrivas som annat än beklagligt, anser Peter Helge.

- Mycket handlar säkert om status, att man vill få uppmärksamhet. Vi kan inte stoppa människor från att ta bilder och det gör att de kan komma ut på nätet blixtsnabbt.

Han beskriver det som ett hänsynslöst agerande, och då inte minst mot den som är drabbad.

- Bilderna kommer ut på nätet innan de anhöriga har underrättats, det går så snabbt. Det känns som om mänskligheten har puttats åt sidan.

Läs texten i sin helhet i tisdagens papperstidning - eller i vår e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om