Utbudet av lediga jobb är stort i Västervik idag. Här finns jobb allt från vd till servitris. Huvuddelen av de lediga arbetena kräver någon form av utbildning och de som idag står utanför arbetsmarknaden har inte någon utbildning eller saknar det svenska språket. Michal Ulatowski är sektionschef på Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.
- 65-70 procent av de som är inskrivna hos arbetsförmedlingen har en utsatt ställning på arbetsmarknaden. Det är personer som inte gått ut gymnasiet, nyanlända, funktionsnedsatta och de som är plus 55. Svenskfödda som har gymnasieutbildning och eftergymnasial utbildning ligger runt tre procent, vilket likställs med personer som är i karriären och vill byta arbete.
Han säger att Arbetsförmedlingens uppdrag är att bygga kompetenser för det som efterfrågas av arbetsgivare.
- Den efterfrågan arbetsgivare idag efterfrågar möter inte det utbud som finns idag.
Innebär 2017 att fler får arbete då de har genomfört en utbildning?
- Absolut, de som är i slutskedet av en relevant utbildning som möter arbetsmarknadens krav har goda chanser till arbete efter avslutade studier.
Han pekar på skillnader i arbetslivet för tjugo år sedan mot idag.
- Under 1990-talet kunde man få ett monteringsarbete på Electrolux i Västervik utan någon utbildning. Liknande monteringsarbete kräver stora kunskaper och har krav på utbildning. Industriföretagen i Oskarshamn har svårt att hitta personal till sina tillverkningsindustrier idag.
Idag finns över 4 000 lediga jobb i Kalmar län och det finns över 82 500 lediga jobb i Sverige.
- Det finns idag många nyanlända som har rätt kompetens men som inte kan språket. Det är en resurs som vi måste ta hand om. För att vi i Sverige skall kunna åtnjuta den välfärd som vi är vana vid behöver vi en årlig nettoinvandring på cirka 60 000 personer. Vi har en arbetskraftsbrist idag på en tudelad arbetsmarknad. Det viktiga är att man kompetensutvecklar sig själv för att möta arbetsmarknadens krav. Det kan vi på Arbetsförmedlingen stötta med genom utbildningsinsatser och vägledning.
Lastbils-och busschaufförer är identifierade som bristyrken idag. Båda dessa yrken måste ha ett speciellt certifikat förutom rätt körkort för att kunna komma ifråga för arbetsgivare.
Kan Arbetsförmedlingen hjälpa till med att arbetssökande får de certifikaten?
- Ja, det kan vi. Det finns utbildningar som vi betalar utbildningen för. Arbetsgivare har också den möjligheten.
Kan ni betala C,D och E körkort också?
- Ja det kan vi om personen har förmågan, arbetsmarknadens behov kräver det samt att samhället gör en ekonomisk vinst. Det vill säga om det leder till arbete vilket leder till skatteintäkter och arbetslösheten minskar.
Han vill också skicka med en uppmaning till alla ungdomar i Västervik.
- De måste gå ut gymnasiet och helst skaffa sig en eftergymnasial utbildning, då är chansen till jobb väldigt stor.