MÄnga mÀrkliga turer i SlottsholmsaffÀren i TV

IgÄr sÀndes det första programmet dÀr Uppdrag Granskning granskar VÀsterviks kommun och turerna kring Slottsholmen. I programmet kommer det fram att kommunen sÄlde marken pÄ Slottsholmen för 750 000 kronor till Björn Ulvaeus. TvÄ Är senare vÀrderas marken till minst 7, 2 miljoner kronor.

IgÄr sÀnde Uppdrag Granskning sitt första program om VÀsterviks kommun och Slottsholmen. Foto: Ellinor Harrysson

IgÄr sÀnde Uppdrag Granskning sitt första program om VÀsterviks kommun och Slottsholmen. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

VĂ€stervik2018-03-15 07:05

Det var förmodligen mÄnga VÀsterviksbor som satt bÀnkade vid tv:n igÄr, nÀr Uppdrag Granskning sÀnde sitt första av tvÄ program med VÀsterviks kommun och Slottsholmen i fokus.

Tillsammans med ALM Equity har Björn Ulvaeus byggt 38 exklusiva bostadsrÀttslÀgenheter pÄ Slottsholmen, till en prisnivÄ som aldrig tidigare förekommit VÀstervik. Fyra av lÀgenheterna kostar över sex miljoner.

SÄlde tomten för 750 000 kronor

Den kanske mÀrkligaste omstÀndigheten, enligt Uppdrag Granskning, skedde redan 2010. Direkt efter det att Ulvaeus köpt restaurangbyggnaden av föreningen visan, sÄ fÄr han ocksÄ köpa loss tomten som byggnaden stÄr pÄ. Det Àr en tomt som varit i kommunens Àgo sedan slutet av 1800-talet. Ulvaeus fick den billigt, för 750 000 kronor. Men tanken dÄ var inte att det skulle byggas bostÀder pÄ tomten.

- Vi sÄlde tomten för ett annat ÀndamÄl. Viljeinriktningen var en helt annan dÄ. DÄ var det hotell och mötesplats som var inriktningen, sÀger Tomas KronstÄhl i programmet.

Om kommunen hade vÀntat med affÀren tills efter att detaljplanen som tillÄter bostÀder var klar hade summan blivit en helt annat. 2013 vÀrderades tomten till 7, 2 miljoner.

DÄ hade sÀkerligen ocksÄ fler köpare varit intresserade. Men sÄ blev det inte. Kommunen sÄlde till Ulvaeus först och Àndrade detaljplanen sen...

UG konstaterar att kommunen gÄtt Ulvaeus till mötes pÄ punkt efter punkt.

En frÄga som de stÀller sig, Àr hur det kunnat bli bostadsrÀtter pÄ Slottsholmen, nÀr det inte var den politiska viljan.

- Jag kan inte svara pÄ det, sÀger Tomas KronstÄhl i programmet.

Den dyraste lÀgenheten, pÄ runt 100 kvadratmeter, har Björn Ulvaeus reserverat. FrÄn början var tanken att det skulle bli hans egen lÀgenhet, men med tiden har han Àndrat sig.

- Jag kommer inte att Äka som en tÀtting mellan VÀstervik och Stockholm, speciellt inte nÀr det inte finns nÄgon flygplats, sÀger han.

Just flygplatsen Àr Àmnet i nÀsta veckas avsnitt av Uppdrag Granskning, som Äterigen handlar om VÀsterviks kommun.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om