Många söker hjälp för smärta

En tredjedel av alla som vänder sig till primärvården har ont någonstans. Maria Afrell som arbetar på smärtenheten vid Västerviks sjukhus tipsar om hur du kan hantera smärtan.

Västervik2018-12-27 06:00

När du slår dig är smärtan akut.

– Då drar kroppens skyddsmekanismer igång. Musklerna spänner sig och det är meningen att du ska bli stressad. Oftast läker skadan och du blir bra, men ibland är skadan läkt men smärtan kvar, säger Maria Afrell, fysioterapeut på smärtenheten vid Västerviks sjukhus.

Det är lätt att bli stressad och spänna sig även vid långvarig smärta, men då ska man snarare andas djupt och ta det lugnt.

– Då gäller det att jobba emot den gamla överlevnadsdriften.

Maria Afrell tycker att det allra första man ska göra om man går omkring och har ont är att prata med någon som vill en väl.

– Det behöver inte vara ett proffs, det kan vara en vän. Då kanske den personen säger att "det här tycker jag att du ska söka för".

Smärtenhetens patienter har oftast remitterats från primärvården.

– Det första vi pratar om är sömnen. Har man en bedrövlig sömn blir man deprimerad och orolig och då läker man inte, säger Maria Afrell.

Vid för lite sömn kan mag- och tarmkanalen fungera långsammare, sårläkningen blir sämre och det är svårare att känna njutning.

Maria Afrell framhåller vikten av att få igång kroppens lugn och ro-system, det parasympatiska nervsystemet, när man har ont. Beröring, massage, avspänning, meditation, mindfulness, promenader, socialt umgänge, amning, andning och sex är exempel på sådant som ger lugn.

– Vi pratar mycket om andning och stress. Om man syresätter sig genom att andas djupt talar man om för hjärnan att läget är lugnt. Andningen är verkligen en jätteviktig del.

Det är lätt att bli stillasittande, men det är faktiskt så att rörelse är smärtlindrande, berättar Maria Afrell.

Många som är drabbade av långvarig smärta känner sorg.

– Att ha ont är som vilken kris som helst. Vissa dagar orkar man lite mer och kan acceptera smärtan, andra dagar vill man bara "skära bort den där jäkla armen".

Men Maria Afrell menar att det är viktigt att möta det onda med vänlig nyfikenhet.

– Om man är arg och frustrerad på sin smärta blir det bara värre. Att på något sätt möta smärtan med lugn kan hjälpa. Det är inte lätt, men med hjälp av t.ex. mindfulness kan man med tankens hjälp gå till olika platser på kroppen där det gör ont och uppleva hur det känns. Då kan man se om man kan släppa smärtan och gå vidare till något annat, säger Maria Afrell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om