Många störs av buskörning men det finns ett hinder: "Vi får inte jaga dem"

Den upplevda tryggheten är hög i Västerviks kommun men det finns två problemområden. Det visar en färsk trygghetsundersökning som genomfördes under hösten 2016.

Säkerhetschef Joakim Jansson och kommunpolis Lisa Koblanck. Foto: Ellinor Harrysson

Säkerhetschef Joakim Jansson och kommunpolis Lisa Koblanck. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-02-03 05:20

Trygghetsundersökningen skickades ut vid månadsskiftet oktober/november förra året och sista svarsdag var den 7 december.

595 brev skickades ut i Västerviks kommun, varav 74 procent svarade.

– Det här handlar om upplevd trygghet på landsbygden och i tätorten, det är inga faktiska anmälda brott, säger Lisa Koblanck, kommunpolis.

Resultatet visar att det finns någon förhöjd problembild gällande två delar i kommunen. Den ena delen är buskörning.

– Vissa områden upplever ett problem med mopeder. Det finns specifika platser i tätorten, och det finns specifika platser på landsbygden. Men det finns också områden där man överhuvudtaget aldrig hör mopeder, säger Lisa Koblanck.

Störande mopeder är ett problem som polisen blir upplysta om gång på gång.

– Mopeder är svårt för oss. Vi får inte jaga mopeder, då kan föraren köra omkull och göra sig illa. Däremot kan vi stå på strategiska platser vid strategiska tidpunkter. Vi har planerat att ha särskilda mopedveckor, men när talar vi inte om.

Trygghet utomhus

Den andra delen handlar om upplevd trygghet utomhus sena kvällar i tätorten. Där är resultatet sämre i år, jämfört med den senaste undersökning.

– Vi måste komma ihåg att den här undersökningen gjordes i höstas, när vi hade haft problem med clownerna. Det hade också skrivits mycket om antastade kvinnor på festivaler.

I första hand är det kvinnor upp till 19 års ålder som känner oro för att bli utsatta.

– Det är problematiskt. Man har dock inte avstått från att närvara vid något evenemang som man vill gå på, för att man är orolig eller otrygg.

Endast 28 procent säger att de anmäler alla brott de blivit utsatta för, enligt undersökningen.

– Det finns 70 procent som varit utsatta för brott, men som inte har anmält det. Samtidigt säger 85 procent att de inte har blivit utsatta för ett enda brott 2016.

Missbruk, misshandel och oro

När det gäller missbruksproblematiken upplever en högre andel att det är fler narkotikapåverkade människor utomhus. Oron för inbrott, ligger på samma nivå som den gjort de senaste åren.

– Vi har en liten försämring när det gäller oro för överfall och misshandel i området där man bor. Det kan vara inomhus. Däremot upplever man ingen rädsla för några speciella personer.

På frågan om polisen bryr sig om den lokala problembilden har 38 procent svarat nej. Joakim Jansson, säkerhetschef i Västerviks kommun, menar att det är en felaktig bild.

– Vi jobbar väldigt nära polisen, och jag kan säga att man bryr sig extremt mycket om den lokala problembilden.

Lisa Koblanck tror att det är enskilda händelser som kan ha påverkat resultatet.

– Får man den här enkäten i sin hand direkt efter gymnasiebråket så svarar man på ett sätt. Det är olika saker som påverkar.

De senaste åren har våldet i offentlig miljö minskat.

– 2011 var ett trendbrott, då började det gå ner. Det är färre brott nu, men de uppmärksammas kanske på ett annat sätt.

Västervik och Oskarshamns kommuner har ungefär samma resultat i trygghetsundersökningen. Lite sämre är det i Hultsfred och Vimmerby kommuner, som också ingår i lokalpolisområde Västervik.

– Jag skulle säga att det ser väldigt bra ut i Västerviks kommun. Det är ingen markant förändring, och vi ser inga påtagliga problemområden. Man kan känna sig trygg i Västerviks kommun, säger Lisa Koblanck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om