Många tjejer har blivit brandmän: "Vi har lyckats rekrytera deltidsbrandmän"

Räddningstjänsten i Västervik har lyckats rekrytera deltidsbrandmän och många av de nya är tjejer. Man går också emot strömmen och har lyckats att behålla sin personal, tvärtemot delar av övriga landet.

Peter Helge. Foto: Ellinor Harrysson

Peter Helge. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-05-13 07:00

Verksamhetsansvarig på räddningstjänsten Peter Helge känner sig nöjd med rekryteringen av deltidsbrandmän i Västerviks kommun.

– Som det ser ut nu har vi fullteckning. Vi kommer ändå att fortsätta rekrytera i höst då vi vill ha ett litet överskott på personal som vi har att ta av när det uppstår personalbehov.

Har det varit lätt att göra rekryteringen?

– Nej, det ska man inte säga men det som är roligt är att flera av de nya deltidsbrandmännen är tjejer.

Nu finns det en tjej i Gamleby, en i Ankarsrum och två i Hjorted samt en i Västervik.

– Sammanlagt har vi nu fem nya tjejer som deltidsbrandmän och det visar sig att det är fler som är intresserade när de märker att även tjejer kan vara brandmän.

Löneavtal

Under hösten och vintern har det varit många deltidsbrandmän i landet som har sagt upp sig, beroende på det nya avtalet som skrevs i höstas. På vissa orter i landet har stora delar av deltidsbrandmännen sagt upp sig. Men så är inte fallet i Västerviks kommun.

– Här har ingen valt att sluta. Vår arbetstagarorganisation har agerat väldigt bra. Jag vill också säga att räddningschef Joakim Jansson har fört en jättebra dialog med deltidsbrandmännen vilket bidragit till att alla har stannat kvar.

Peter Helge har full förståelse för deltidsbrandmännens protester.

– Vi har löst problemet med löneutvecklingen genom att de har fått extra biltillägg i stället.

Om det är rätt väg att gå eller inte vet han inte än.

– Det finns idag massor med olika avtal i landet där kommuner tecknat olika sorts avtal med deltidsbrandmän. Vad som är bra eller dåligt får framtiden utvisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om