Många unga bestulna på bilder

Bildstölder på internet blir allt vanligare bland ungdomar. Elever och personal på Ludvigsborgsskolan i Västervik är medvetna om riskerna med att publicera bilder.– Det är något vi pratar om väldigt mycket, säger Eva Enwall, SO-lärare på skolan.

Klassföreståndaren Eva Enwall samtalar ofta med sina elever om internetanvändning.

Klassföreståndaren Eva Enwall samtalar ofta med sina elever om internetanvändning.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-05-26 08:00

Att publicera bilder på sociala medier är vardagligt för många ungdomar. Men har alla egentligen koll på var bilderna kan hamna? I en ny undersökning gjord av Sifo, i samarbete med Patent- och Registreringsverket, uppger var femte tonåring mellan 12 och 16 år att de utsatts för bildstölder på sociala medier.

När vi pratar med fyra elever i klass 9A på Ludvigsborgsskolan i Västervik är de väl medvetna om att bilder kan spridas.

– Det vanligaste är att fejkade konton uppstår, där personer utger sig för att vara någon annan med hjälp av personens bilder. Sådana finns hur många som helst, säger Eric Billberg.

– De kan även få väldigt många följare och se väldigt verkliga ut. Man måste dubbelkolla att det verkligen är personen den utger sig för att vara, lägger klasskompisen Adrian Holmberg till.

Hur gör ni för att skydda er mot att bilder sprids?

– Vi alla har privata Instagramkonton, sedan är man medveten om vilka bilder man publicerar och skickar till andra, säger Hanna Majic och Wilma Edström.

Klassföreståndaren Eva Enwall upplever att ungdomar idag har bättre koll gällande bildstölder jämfört med några år sedan.

– Vi pratar mycket om internet och sociala medier i klasserna. Speciellt med eleverna i årskurs sju, säger Eva.

Hon berättar även att kursplanerna är uppdaterade och att källkritik har ett större innehåll än tidigare.

Fakta: Så får ditt barn mer digital kompetens

Är ditt barn väldigt aktivt på sociala medier, be barnet välja privat konto i inställningarna.

Prata gärna med ditt barn om att bilder kan spridas till fler än vad man tänkt från början.

Tala med barnet om att det inte är okej att sprida andras bilder utan att först fråga om lov.

Försök undvika att vara moraliserande på vilka bilder de väljer att dela med sig av. För i stället en öppen diskussion och var nyfiken och fråga varför de vill visa sig på bild på ett visst sätt.

Om du själv som vuxen vill dela med dig bilder på dina barn, låt dem vara med och påverka vilka bilder som du lägger upp.

Försök tänka på att väldigt små barn inte kan tala för sig själva om du vill sprida bilder på dem digitalt.

Källa: Kristina Alexanderson, Internetstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!