Att publicera bilder på sociala medier är vardagligt för många ungdomar. Men har alla egentligen koll på var bilderna kan hamna? I en ny undersökning gjord av Sifo, i samarbete med Patent- och Registreringsverket, uppger var femte tonåring mellan 12 och 16 år att de utsatts för bildstölder på sociala medier.
När vi pratar med fyra elever i klass 9A på Ludvigsborgsskolan i Västervik är de väl medvetna om att bilder kan spridas.
– Det vanligaste är att fejkade konton uppstår, där personer utger sig för att vara någon annan med hjälp av personens bilder. Sådana finns hur många som helst, säger Eric Billberg.
– De kan även få väldigt många följare och se väldigt verkliga ut. Man måste dubbelkolla att det verkligen är personen den utger sig för att vara, lägger klasskompisen Adrian Holmberg till.
Hur gör ni för att skydda er mot att bilder sprids?– Vi alla har privata Instagramkonton, sedan är man medveten om vilka bilder man publicerar och skickar till andra, säger Hanna Majic och Wilma Edström.
Klassföreståndaren Eva Enwall upplever att ungdomar idag har bättre koll gällande bildstölder jämfört med några år sedan.
– Vi pratar mycket om internet och sociala medier i klasserna. Speciellt med eleverna i årskurs sju, säger Eva.
Hon berättar även att kursplanerna är uppdaterade och att källkritik har ett större innehåll än tidigare.