Många vill skaffa nytt pass efter pandemin

Efter att coronarestriktionerna släppts planerar många in utlandsresor, något som har gjort att köerna till att skaffa ett nytt pass har ökat.

Så här ser passen och de nationella id-korten ut från och med januari 2022.

Så här ser passen och de nationella id-korten ut från och med januari 2022.

Foto: Polisen

Västervik2022-02-22 21:45

– Så ser det ut i hela Sverige, även i Västervik, säger Åsa Reimer vid polisen i Västervik.

– Väldigt många har inte gjort nya pass under pandemin och det verkar som att det tar lite mer fart just nu.

I Västervik är det ett par veckors väntetid för att få en tid för pass eller nationellt id-kort, att jämföra med upp till sju åtta veckor i storstadsregionerna. Det om man inte har turen att få en tidigare tid efter en avbokning.

Men tiden från ansökningstillfället till att passet levereras är däremot densamma som vanligt, upp till sex arbetsdagar, säger Åsa Reimer.

Så är inte resan planerad inom den närmaste framtiden är det inget problem att hitta en tid för att ansöka om nytt pass.

– Däremot skulle jag vilja påminna att alla tider ska förbokas. Det går inte att komma hit på drop-in, som man gjorde för ett antal år sedan, säger hon.

I början av veckan fungerade inte polisens system för tidsbokning av ansökan för pass och nationellt id-kort som det skulle, men enligt Åsa Reimer arbetade man för fullt med problemet och det skulle snart var igång igen.

Ett nytt pass kostar 400 kronor och den som ansöker måste ha med sig en giltig id-handling, som ett giltigt svenskt pass, id-kort eller körkort. Om en sökande inte har legitimation måste hen ha med sig någon som intygar den sökandes identitet. Den personen måste vara en godkänd intygsgivare och ha med sig en giltig id-handling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!