Många ville hoppa fallskärm i Västervik

Under helgen hade Linköpings fallskärmsklubb testhelg i Västervik. Uppslutningen var över förväntan, ett 50-tal intresserade hade anmält sig för att prova på denna udda sport som kräver såväl mod som nyfikenhet. Ett tandemhopp, det vill säga att man hoppar fastspänd med en van, licensierad hoppare, görs från mellan 3 000 meter upp till 4 000 meters höjd.

Att ta mark var heller inga större problem för Fredrik. Foto: Joackim Johansson.

Att ta mark var heller inga större problem för Fredrik. Foto: Joackim Johansson.

Foto:

Västervik2017-08-28 10:55

Det var första gången som Linköpingsklubben besökte Västervik. Efter påtryckningar från intresserade i Västervik bestämde klubben att göra en testhelg på flygplatsen vid Mommehål. Det blev succé och fullbokat direkt.

Tyvärr gick det inte att genomföra flygningar under fredagen och söndagen på grund av vädret. Även lördagen började ogynnsamt med dimma och molnbildning, men framåt förmiddagen lättade molnen och sedan hoppades på löpande band.

Flygklubben i Västervik hade välvilligt ställt bana och hangarer till förfogande. Den ena hangaren användes till packning av fallskärmar och förberedelser inför hopp.
Nybörjarna, som aldrig tidigare hoppat, togs väl om hand av instruktörer från Linköping. En av instruktörerna, Johan Edvall från Motala, berättar att klubben huserar i Skärstad i Motala. Själv är han rutinerad hoppare och är en av deltagarna i landslaget i formationshoppning. Sedan 2008 har han gjort ca 3 500 hopp.

– Snart bär det iväg för träning i USA och vindtunnel i Kanada inför tävling 2018, berättar han för vår tidning. Då hoppas vi i det svenska laget på en internationell medalj.
I Västervik använder de en GA8 Airvan, ett plan som tar åtta hoppare och köptes fabriksnytt för endast fyra år sedan. Det är fortfarande Sveriges nyaste hopplan. Pilot är Gaute Thomassen från Linköping.
Klubben i Linköping har idag cirka 80 medlemmar, men hoppas nu på att någon från Västervik blir intresserad att vara medlem. I Västervik under helgen hade klubben femton personer som verkade som hoppledare, instruktörer och markpersonal, två tandempiloter och fyra frifallsfotografer. De sistnämnda förevigade varje hopp med film och foto.

Innan ett hopp instrueras hopparen noga. Fredrik Lefvert från Valdemarsvik fyllde 30 år just i lördags och hade fått ett fallskärmshopp som gåva av ett gäng kompisar.
– Jag kände ingen större nervositet innan, berättar han, och när vi så gjorde hoppet och innan skärmen vecklades ut, föll vi i 200 km i timmen.

– Visst kändes det ett ordentligt sug i magen, fortsätter han, men sedan blev allt bara lugnt och stilla. Att hoppa fallskärm var det häftigaste jag gjort i hela mitt liv, menar han.
– Klubben kommer att fortsätta satsa i Västervik under eventuellt sex års tid och då i samband med turistsäsong och en hel vecka, avslutar Johan Edvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om