Margareta Eriksdotter är idag den enda anhörigkonsulenten som finns i Västerviks kommun. I sin roll ska hon hjälpa och stötta personer som har drabbats av demens, stroke och andra typer av sjukdomar som förblir kroniska. Hon ska även hjälpa och stötta anhöriga så att de finner sin roll i en helt ny tillvaro där det är deras liv kastas omkull och välts över ända när de helt plötsligt får bli vårdnadshavare till en nära anhörig.
Margareta vill att kommunen ska anställa ytterligare en anhörigkonsulent.
– Västerviks kommun är stor till ytan och här finns det många mindre orter. I kommunen bor det drygt 36 000 personer och riktlinjerna säger att det ska vara en anhörigkonsult per 20 000 invånare, säger Margareta Eriksdotter.
Anhörigcenter
Hon skriver i sitt medborgarförslag att kommunen skulle bygga upp ett anhörigcenter där anhöriga kan mötas och få stöd i sin roll.
– Det finns ekonomiska aspekter i det här förslaget också. Om de anhöriga skulle sluta upp med att stötta eller vårda sina närstående skulle kommunens ekonomi snabbt kollapsa. De anhöriga gör ett enormt arbete i skymundan.
De närståendes arbetsinsats går inte att sätta någon direkt prislapp på då de ofta utför sitt arbete i hemmet.
– Det är bra ekonomi i att se till att de anhöriga orkar fortsätta stödja sina närstående.
Hon lämnar förslag på att ett anhörigcenter skulle ligga centralt i Västervik, nära busshållplatser och parkeringsplatser.
– Det kan gärna ligga i anslutning eller i Västerviks stadsbibliotek. Här skulle man kunna ha temakvällar, dropin-fika, anhöriggrupper och enskilda samtalsträffar.
Med ytterligare en resurs i verksamheten skulle de anhörigas liv te sig bättre.
– Ett bättre samarbete med personal och anhöriga kan bara bli bättre och tillsammans kan vi få till en bättre vardag för de som drabbas och de anhöriga, säger Margareta Eriksdotter.