Maria och Fatos är kommunens nya fältare

De ska finnas där för alla kommunens 12- till 18-åringar. Möt Maria Karlsson och Fatos Durmishi, Västerviks kommuns nya fältare.

Fatos Durmishi pendlar till jobbet i Västervik från Linköping.

Fatos Durmishi pendlar till jobbet i Västervik från Linköping.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-20 13:52

Fältarna vänder sig till alla kommunens 12- till 18-åringar och Fatos Durmishi och Maria Karlsson rör sig där ungdomarna finns. Tidigare var det vanligt att ungdomar hängde på stan.

– Dagens ungdomar dricker mindre och är hemma i större utsträckning, men det finns fortfarande ett behov att nå dem, säger Maria.

Maria och Fatos finns tillgängliga på telefon, e-post, Facebook och Instagram.

– Målet är att vi ska besöka alla högstadie- och gymnasieskolor i kommunen varje vecka, säger Maria och berättar att de även rör sig på kommunens fritidsgårdar.

När de besöker skolor brukar de gå omkring och prata med eleverna. De befinner sig fortfarande i uppstartsfasen och det är många att lära känna.

– Vi är till för ungdomarna, de ska inte behöva vara rädda för oss, vi är inga poliser. Förhoppningsvis kan vi vara någorlunda bra förebilder. Jag hoppas att de inte ska tveka utan komma fram till oss, säger Fatos.

– Vi är redo för att prata om allt, familj, vänskapsrelationer, sex, våld och alkohol och droger. Vi har tystnadsplikt men också anmälningsplikt om det behövs mer insatser, säger Maria.

Maria berättar att hon och Fatos ordnar föreläsningar på skolorna om nätmoral och hon menar att det är viktigt att föräldrarna har lite koll på sina barns liv på internet.

– Det är bra att fråga barnen "vad har hänt på nätet i dag", på samma sätt som man frågar om hur det var i skolan, säger Maria och framhäver vikten av att föräldrarna hjälper barnen med moralen på nätet.

– Barnen är experterna på apparna, men föräldrarna behöver vara experter på moralen och hur man beter sig.

De två nya fältarna Fatos Durmishi och Maria Karlsson har båda arbetat i Oskarshamn och träffats i jobbsammanhang, men de känner inte varandra privat.

– Vi har nog ganska mycket likheter. Vi tycker om att strukturera upp och ha en tydlig plan hur vi organiserar jobbet, säger Maria.

– Jag håller med, vi har nog ganska likvärdig syn, säger Fatos och berättar att det faktiskt var Maria som tipsade honom om tjänsten.

Valet att arbeta med människor har alltid varit självklart för Fatos.

– Ungdomar behöver lite vägledning för att kunna anpassa sig till de förändringar som sker. Jag vill finnas till hands när ungdomar stöter på hinder och behöver vuxenstöd, säger Fatos som är utbildad fritidsledare.

Han kommer ursprungligen från Kosovo och flydde till Sverige 1999.

– I och med att jag har flytt från kriget och blivit väl mottagen, vet jag vad som krävs för att integreras. Jag vill hjälpa andra med det, säger Fatos.

Fastos har tidigare bott i Oskarshamn, men för ett och ett halvt år sedan flyttade han till Linköping. Bostadsorten är fortfarande Linköping. För tillfället innebär arbetet i Västerviks kommun mycket bilkörande och tid att reflektera över jobbet under resan.

– Men när jag passerat Överum, på väg hem, tänker jag bara på vildsvin och rådjur, berättar han.

Maria är uppvuxen på landet mellan Västervik och Oskarshamn och hon bor återigen ute på landet.

– Jag arbetade som hästmassör förut och då märkte jag att jag ganska ofta hamnade i en terapisituation med hästägarna ute i stallet, säger Maria som bestämde sig för att studera till socionom.

Under studietiden i Skåne arbetade hon extra på HVB-hem och på kvinnojour.

– Jag har insett att ungdomar är en rolig grupp att arbeta med. Det kan hända så väldigt mycket, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!