På uppdrag av länsstyrelsen har vrakentusiasten Malcolm Dixelius gjort en förstudie om det dolda kulturarvet på Östersjöns botten. I den finns flera konkreta förslag på hur länet ska ta vara på potentialen i de sjunkna skeppen.
Klart är att Västerviks museum blir en betydande aktör om planerna går i lås. Enligt förslaget ska Västervik få en bättre båtförbindelse till Öland, utökad museiverksamhet och inte minst en forskningsstation.
- Med Mars fick man upp ögonen för potentialen för den maritima forskningen i Kalmar län. Den här utredningen innehåller en paljett av idéer om metoder för marin forskning där vi i Västervik kommer att få en ledande roll. Vi kommer att få professionell forskning i Västervik och det är bra för hela staden och hela kommunen. Vi har ingen forskningsverksamhet i Västervik idag, säger museichefen Olof Nimhed.
"Betyder väldigt mycket"
Sveriges enda marinarkeologiska forskningsinstitut, MARIS, finns på Södertörns högskola i Stockholm. Västerviks museum har ett starkt samarbete med högskolan och redan till våren kommer MARIS-studenter troligen att läsa vissa fältkurser på plats i Västervik.
Marin forskningsstation till Västervik
Vraket Mars hittades utanför Ölands kust för drygt tre år sedan. Fyndet har fått internationell uppmärksamhet - och lyft Västerviks museum. Nu talar det mesta för att Västervik får en egen marinarkeologisk forskningsstation.- Vi i Västervik kommer att få en ledande roll i projektet Sydostpassagen, säger biträdande museichefen Veronica Palm.
Ljus framtid. Det går Västerviks museum till mötes. Museipedagogen Adam Norman, chefen Olof Nimhed och biträdande chefen Veronica Palm är förväntansfulla sedan förstudien om Sydostpassagen presenterats.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!