Maritim studie sjösätts i Västervik

Västerviks Museum och Södertörns Högskola presenterade på måndagseftermiddagen ett nytt projekt kallat Seaside. Projektet är en tvärvetenskaplig studie av maritim miljöhistoria. Projektet genomförs i Gamlebyområdet eftersom det är rikt på fornlämningar och har en relativt väl känd arkeologisk historia.

Medverkade gjorde från vänster Johan Rönnby, Joakim Holmlund, Elinor Andrén, Veronica Palm och Thomas Andrén.

Medverkade gjorde från vänster Johan Rönnby, Joakim Holmlund, Elinor Andrén, Veronica Palm och Thomas Andrén.

Foto:

Västervik2018-01-30 15:00

På plats från Södertörns Högskola var Johan Rönnby, Elinor Andrén, Thomas Andrén och Joakim Holmlund. Västerviks museum representerades av Olof Nimhed och Veronica Palm.

Projektet drivs av Södertörns Högskola/MARIS i samverkan med Västerviks Museums Forskningscenter.

- Vi kan nu glädjande se de första synergieffekterna av inrättandet av forskningscenter och den första doktorandtjänsten vid Västerviks Museum, menar Veronica Palm.

Människans anpassning

Syftet med projektet Seaside är att urskilja den långsiktiga betydelsen av mänsklig påverkan och naturliga processer för att fastställa vilka faktorer som resulterar i övergödning och syrefria bottnar i Östersjön. Projektet kommer att undersöka hur människan anpassat sig till miljö- och klimatförändringar och hur hon själv påverkat och förändrat sin närmaste omgivning.

Ända sedan människan blev bofast och började bruka marken har vi i större eller mindre utsträckning påverkat de naturliga ekosystemen både på land och till havs. Samhällen vid Östersjöns stränder har fått anpassa sig till förändringar i strandens läge över tid och även klimatet har haft en påtaglig effekt på människors sätt att leva och verka.

Startade med Mars

Forskningssamarbetet mellan Västerviks Museum och Södertörns Högskola startade med skeppet Mars år 2011. Den gemensamma forskningsgruppen jobbade tätt ihop och fördjupades alltmer

Man började snart titta på andra möjligheter till forskningsprojekt.

- Tjust är speciellt, sade Johan Rönnby. Ett bra och intressant område med långa vikar och boplatser sedan stenåldern. Här finns berg och djupa dalar. Ett viktigt område att undersöka sjösediment i för att se hur människor levat.

Östersjöstiftelsen

Östersjöstiftelsen fann projektet mycket intressant och har därför satsat närmare sju miljoner. Stiftelsen är skapad ur löntagarfonder som ställts till Södertörns Högskolas grundforskning.

I sommar kommer man att använda sig av ett exklusivt forskningsfartyg, Electra, som ägs av Stockholms universitet. Fartyget kommer att användas i samband med provtagningar i Gamlebyviken.

Projektet Seaside kommer att pågå under tre år och har en tvärvetenskaplig sammansättning med expertis både inom geovetenskap och marinarkeologi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om