Marsbäcken får vänta på beslut

Marsbäcken vill få ett tioårigt arrendeavtal för att kunna göra en ordentlig framtidssatsning. Kommunfullmäktige vill dock se en mer detaljerad utvecklingsplan innan man säger ja.

Lars Övling, ordförande i stiftelsen som driver Marsbäcken, beskrev sin vision för området på några års sikt. Han hoppas på mer åretruntverksamhet.

Lars Övling, ordförande i stiftelsen som driver Marsbäcken, beskrev sin vision för området på några års sikt. Han hoppas på mer åretruntverksamhet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-03-26 13:30

På plats vid fullmäktigemötet fanns stiftelsens ordförande Lars Övling. Han berättade om det arbete man gjort sedan friluftsområdet togs över från scouterna. Underhållet var eftersatt, och en hel del har gjorts under de gångna fem åren. Man har också sett möjligheter. Satsningen sommartid på vandrarhem har slagit väl ut.

Men nu tycks man stå inför ett vägskäl.

För att få en bättre verksamhet vintertid krävs bättre uppvärmning än den direktverkande el som anläggningen har i dag. Upprustade lokaler behövs om man ska hitta en arrendator som är beredd att driva vandrarhem på området året runt. Enligt Övling är det miljonbelopp som behöver investeras. Det klarar inte stiftelsen på egen hand, utan man vill söka bidrag från allmänna arvsfonden och Sparbanksstiftelsen.

Ett krav då är att man kan visa att man förfogar över anläggningen även på längre sikt. Det är därför man vill ändra avtalet med kommunen till ett tioårskontrakt.

Flera politiker tyckte att det som Lars Övling sade lät bra, men...

– Jag tycker att det låter som en idéskiss. Jag vill se en skriftlig verksamhetsplan, sade Tommy Ivarsson, SD.

Även Harald Hjalmarsson (M) var inne på den linjen.

– Det behövs en utvecklingsplan och en ekonomisk plan.

Ärendet återremitterades, så att kommunens tjänstemän och stiftelsen kan ta fram ett fylligare underlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om