Mårten håller rent i skärgården

Många är vana vid att sopbilen regelbundet kommer till villor, gårdar eller hyreshus för att hämta avfall. Men även boende i skärgården måste få behoven tillgodosedda vad gäller sophämtning.

Det blir många kilo och många steg på en dag.

Det blir många kilo och många steg på en dag.

Foto:

Västervik2017-09-05 18:00

I Västervik har kommunen lagt ut tjänsten på anbud och idag är det två aktörer som utför den. En av aktörerna är Skärgårdstjänst AB, som servar norra Tjusts skärgård från Gränsö udde till Östgötagränsen.

Företaget vid Lucernavägen ägs av Roger Karlsson som har två anställda och två specialkonstruerade båtar, en större och en mindre, vilka fungerar utmärkt i skärgården och på grunda vatten.

En fällbar ramp är ett måste och båtarna används också till andra transporter till och från öarna. Det kan vara allt från byggnadsmaterial till diverse redskap.

Företaget reparerar, servar och säljer även båtar och båtmotorer. De har varit med om att lägga kablar, bygga vägar, göra avlopp och dräneringar på öarna och bygger även bryggor. De är dessutom återförsäljare av fyrhjulingar.

När sopor hämtas på större öar, som Hasselö, har Roger Karlsson med sig en fyrhjuling och släpvagn för att kunna hämta säckar och annat avfall runt om på ön.

Vana vid sjön

Vår tidning följde med Mårten Torsson på en hämtning i de norra delarna av skärgården. Han fick sjövana redan som liten, och är uppvuxen på Sladö tillsammans med mamma Helén och pappa Ulf, som var fiskare. De hade även köttdjur på ön.

Efter grundskolan utbildade sig Mårten på Valstadskolans jordbrukslinje, men kärleken till sjön och öarna gjorde att han sommaren 2008 fick arbete hos Roger Karlsson. Ett arbete han stortrivs med. För att kunna framföra båtarna är han utbildat fartygsbefäl klass 8 och har rätt att inomskärs köra båtar med en längd av 12 15 meter och maximum 12 passagerare. I övrigt är han självlärd genom företaget.

– Visserligen är det ett ensamarbete, men man träffar ändå många härliga människor på öarna, speciellt sommartid, säger Mårten Torsson. Och det är skönt att jag kan bestämma själv över min tid.

Mårten bor idag i Långvik, Västrum, tillsammans med sambon Caroline Norrström, hundarna Troja och Buster samt två katter. Ett av hans intressen är jakt, i första hand vildsvin, älg och annat högvilt. Det där med att sova hinner han inte med.

Långa dagar

– Fast dagarna på båten kan bli långa och det gäller att vara uppe tidigt. Idag fick jag faktiskt sovmorgon och gick inte upp förrän klockan fem. Vanligtvis brukar jag vara uppe vid fyratiden, skrattar han och skuttar vigt iväg för att byta säckar.

Mårten hämtar sopor varje måndag och tisdag under juni och juli. I augusti hämtas sopor tre gånger och från september endast två gånger per månad. Resten av året sker hämtning hos fasta boende var tredje vecka, såvida inte is eller alltför hårt väder omöjliggör hämtning.

Sommarens sista hämtning brukar ske före eller under älgjakten.

– Hämtningarna borde kanske utökas och sträcka sig till efter jaktsäsongen, menar Mårten. Det finns ju många jägare bland öborna.

Tore Martinsson på Stora Grindö, en ung 75-åring som har varit fiskare i hela sitt liv, håller med men tillägger:

– Det skulle också behövas en extra hämtning i augusti då det anordnas massor av kräftskivor ute på öarna. Och kräftskal är inget man vill ha liggande alltför länge med den unkna lukt det innebär.

Riskfyllt arbete

Mårten menar också att de flesta, åtminstone de fast boende, sköter sophanteringen bra, men givetvis finns undantag.

– Det gäller att se upp när man bär säckarna. Ibland har kanyler, glas, knivar och andra föremål stuckit ut ur säckarna. Vid ett tillfälle var det ett flertal knivspetsar som trängt genom säcken, vilket hade kunnat få stora konsekvenser.

En fördel med jobbet är att konditionen stärks av allt bärande.

– Jag har mätt med stegräknare att jag går omkring 20 000 steg per dag, säger Mårten och skrattar.

Han har hittills sluppit större skador i arbetet, men skärsår och ormbett har han råkat ut för.

När vår tidning lämnar båten vid Högötorp, har det varit en härlig tur genom norra skärgården via Gjutskär, Stedsholmen, Stora Grindö, Lilla Grindö, Kårö och även hämtning av kärl på fastlandet längst ut i skärgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om