Måsägg och bon plockas bort från taken: "Ger effekt efter några år"

Petter Karlsson och Jesper Salomonsson, Anticimex i Västervik, är på spaning på taken på Västerviks sjukhus. De letar måsbon och ägg. – Måsarna kan bli riktigt besvärliga när de skyddar sina ungar. Därför tar vi bort bon och ägg.

Måsbo med kamouflagefärgade ägg.

Måsbo med kamouflagefärgade ägg.

Foto:

Västervik2017-05-17 16:00

Än så länge är det ingen fara för måsattacker, men när måsungarna lämnat boet och kanske går omkring på trottoaren, då är det inte ovanligt att måsföräldrarna slår ner i huvudet på intet ont anande personer.

– Vi plockar en gång i veckan till början av juli. Sedan brukar måsarna ge upp, då är det inte längre någon idé att börja om med bobyggande och ägg.

Anticimex har plockat måsägg sedan ungefär fem år tillbaka då de fick en förfrågan från hälsocentralen på Stora Trädgårdsgatan. Där hade måsarna gjort utfall mot äldre personer som till och med ramlat omkull, enligt Petter Karlsson.

Sedan ett par veckor tillbaka plockar Petter Karlsson och Jesper Salomonsson bort bon och måsägg från sjukhusets tak samt en del hyres- och bostadsrätters tak.

– Äggplockandet räknas som skyddsjakt. Vi måste ha tillstånd för varje fastighet vi plockar på, säger Petter Karlsson.

– Just nu har vi avtal med ett tiotal objekt i Västervik.

Metoden att ta bort såväl bon som ägg har visat sig vara den mest effektiva.

– Jag vet att de provat andra metoder i andra städer, till exempel att göra hål i äggen så att de blir förstörda. Men då fortsätter ändå måsarna att komma tillbaka och lägga ägg igen året därpå. När vi tar bort både bon och ägg några år i rad så kommer de inte tillbaka sedan. Men de försvinner ju inte från stan, de väljer bara en annan plats.

Jesper Salomonsson och Petter Karlsson har plockat måsbon i Västervik sedan fem år tillbaka. Något som gjort att antalet måsattacker minskat vid de fastigheter som hålls efter.
Jesper Salomonsson och Petter Karlsson har plockat måsbon i Västervik sedan fem år tillbaka. Något som gjort att antalet måsattacker minskat vid de fastigheter som hålls efter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om