Mat från kantiner, eller mat från kastruller

Socialchef Jörgen Olsson har en förhoppning om att maten till äldreboende i Västerviks kommun ska lagas så nära de boende som möjligt. Men han är inte riktigt säker på att den politiska viljan finns.
Nu inväntar han resultatet av den utredning som ska visa vad som är bäst, om maten ska fortsätta tillagas i ett storkök, eller om matlagningen ska flyttas ut på respektive äldreboende.

Socialchef Jörgen Olsson hoppas att maten ska kunna lagas så nära de boende som möjligt i framtiden.

Socialchef Jörgen Olsson hoppas att maten ska kunna lagas så nära de boende som möjligt i framtiden.

Foto:

Västervik2015-02-25 08:29


Vid måndagens kommunfullmäktige presenterade Fia Wilensjö, undersköterska och aktivitetssamordnare på Vapengränds äldreboende i Västervik hur bra det är för de äldre att maten tillagas i Vapengränds kök.
Hon visar på fördelen med att kockarna och personalen har bättre koll på hur de äldre äter, vilken mat de tycker om och att näringsdryckerna har bytts ut till mat som alla tycket om.

Väntar med spänning
Socialchef Jörgen Olsson väntar nu med spänning på utredningen om var maten ska tillagas på kommunens äldreboende.
-Idag lagas maten på försök i fyra äldreboende i kommunen. Det vi känner till idag är att de äldre tycker mer om maten när den lagas nära och de får vara med och påverka menyn.
- Kostnaderna för maten minskar samt näringsdryckerna minskar. Samtidigt ökar inköpen av den svenskproducerade maten, säger han. Jag tycker att det bästa är att maten lagas direkt på plats.
- Men jag har farhågor om att det kan bli en politisk sprängfråga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om