Matematik med hela kroppen

För att riktigt förstå en del ganska abstrakta matematiska begrepp är det bra att använda hela kroppen som verktyg. Om man får gå omkretsen i en cirkel eller sitta i en vinkel lär man det sig lättare och kommer ihåg det längre. Dansmatte är helt enkelt ett roligt sätt att lära sig matte.

Hur kan man dela en kvadrat? Pernilla Magnusson diskuterar matteproblem med eleverna som exempel. Foto: Åsa Thaberman

Hur kan man dela en kvadrat? Pernilla Magnusson diskuterar matteproblem med eleverna som exempel. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-12-09 16:00

Dansmatte går ut på att använda alla sinnen när man lär sig matematik. Om man använder kroppen bekräftar man det man lärt sig i teorin. Pernilla Magnusson undervisar i matematik och tagit initiativ till att alla elever ska få prova matte på att annorlunda och roligt sätt.

– Vinklar är något som ofta är svårt, men har man provat att sitta i olika vinklar är det lättare att komma ihåg, berättar hon.

Det blir lite fnittrigt när Pernilla Magnusson ber klass 7N på Ellen Keyskolan att visa olika begrepp i en cirkel med ”schyssta moves”. Eleverna står i en cirkel och får gå radien, visa diametern, medan hon diskuterar olika matematiska begrepp och visar dem rent praktiskt.

– Bra, snyggt, där har du ju arean, rör dig högt och lågt, hela kroppen ska vara med!

Utveckla matte

Övningarna fortsätter med att man får forma olika geometriska figurer tillsammans och tänka ut hur man kan dela dem på olika sätt, hela tiden med elevernas egna kroppar som material. De sitter i vinklar, ligger på golvet och snurrar 180 och 360 grader för att riktigt känna matematiken på riktigt.

– Jag har jobbat med det här i snart fem år, berättar Pernilla Magnusson.

– Det behövdes ett sätt att utveckla matematiken och en del elever behöver kroppen för att lära sig.

Roligare än vanligt

Dansmatte används mer i lägre åldrar, men även äldre lever kan ha nytta av att befästa sina kunskaper med kroppen. Eleverna i klass 7N var nöjda efter passet och håller med.

– Det var roligare än en vanlig mattelektion, man skrattade hela tiden och så lär man sig mer när man får göra något med kroppen, säger en grupp elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om