Västerviks kommun gör nya upphandlingar kring kommunmaten vart tredje år. Tillsammans med Vimmerby, Oskarshamn, Högsby , Hultsfred och Mönsterås kommun jobbar de fram ett förfrågningsunderlag, där de framför vilka krav de har på maten.
- Vi samarbetar för att spara tid och bolla idéer, sedan samordnar Västerviks kommun allt, säger Gunilla Ekfeldt.
Krav på varje produkt
Det största kravet på maten i Västerviks kommun är att djuren har haft det bra i livet före slakt, de får exempelvis inte ha transporterats längre än åtta timmar. Det är också viktigt att maten är fri från smakförstärkningsmedlet glutamat, samt att den inte innehåller några tillsatta transfetter. Det finns inget krav på hur mycket av maten som ska vara ekologisk, men visionen är att öka antalet ekologiska produkter med några procent varje år.
- Vi serverar ofta ekologiska pannkakor och all fisk är MSC märkt, vilket innebär att de kommer från hållbara bestånd, säger Gunilla Ekfeldt.
Som komplement till förfrågningsunderlaget görs en sortimentfil, där kommunen beskriver hur mycket av en viss vara de vill ha och vilken typ av förpackning. Där beskrivs också vilka krav som ställs på produkten. Minsta lilla salladsblad som serveras är genomtänkt i minsta detalj.
- Vi har krav på varenda produkt och går igenom 1200-15000 livsmedel, säger Gunilla Ekfeldt.
Maten som äts av 7 000
Kostenheten i Västerviks kommun väljer strategiskt ut den mat som serveras på skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är ungefär 7 000 magar som ska mättas varje dag. Vår tidning har träffat Gunilla Ekfeldt som är kostchef i Västerviks kommun.
Gunilla Ekfeldt är kostchef i Västerviks kommun.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!