Vid förra månadsskiftet gick en epok i graven när det stora centralköket i Gerturdsvik lades ner. Landstinget lagar numera sin egen mat, och i kommunens äldreomsorg har trenden gått mot egna tillagningskök i anslutning till äldreboendena.
En kategori återstod dock – de färdiga portioner som levereras hem till äldre veckovis.
– Den maten tillagas i Stockholm, och körs 30 mil till Västervik, säger en person till Västerviks-Tidningen, som undrar hur det rimmar med kommunens miljöambitioner.
Problemet, uppger man på kommunen, är att maten till färdigportionerna behöver tillagas under speciella förhållanden. Den ska ha en hållbarhet i över en vecka, samtidigt som det är viktigt att behålla så stor del av näringsinnehållet som möjligt.
När maten är tillagad kyls den snabbt ner till tre grader innan den läggs i portionsförpackningar. Den snabba nedkylningen gör att både smak och näringsinnehåll bevaras bättre.
"Detta är särskilt viktigt för den som äter små mängder mat. Även smaken på maten bibehålls bättre vid snabb nedkylning", skriver kommunen själv om tilagningsprocessen.
När storköket lades ner valde kommunen inte att bygga upp den kapaciteten i något annat kök. Istället gjordes en upphandling.
– Det var ett politiskt beslut, säger Anna Liffner vid upphandlingsenheten.
För att få leverera till kommunen ställdes krav på att kunna leverera olika specialvarianter – till exempel glutenfritt, laktosreducerad kost, fettreducerad kost, stomikost, dialyskost och vegetarisk kost. Leverantören ska också kunna leverera mat i tre olika konsistenser för att passa olika behov.
– Då finns det inte så många som kan leverera. När vi gjorde upphandlingen fick vi in två anbud. Ett från Sodexo i Stockholm, och ett från ett företag i Kalmar. Tyvärr svarade inte anbudet från Kalmar mot våra krav, säger Anna Liffner.
Hon pekar på att i upphandlingen ställdes krav på att transporterna ska göras med bilar med miljöklassningen Euro4.
– Vi har små möjligheter enligt lagen om offentlig upphandling att ställa geografiska krav, säger Anna Liffner.
Hon lägger till att utöver de skriftliga kraven gjordes även ett smaktest innan kontraktet med Sodexo skrevs.
Joakim Nyman, utvecklingsledare inom äldreomsorgen, säger att kontraktet med Sodexo har skrivits på jämförelsevis kort tid.
– Det löper på ett år i taget. Det gör det möjligt för oss att utvärdera hur det fungerar allt eftersom.