Edvin Nilsson, Mats farfar, låg i framkant när det gällde livsmedelsbranschen. 1949 öppnade han nämligen Edvins snabbköp på Lysingsvägen i Västervik. Den andra butiken i Kalmar län där varorna var färdigförpackade. Intill låg en chark- och en fiskbutik, som så småningom togs över av Edvin Nilsson.
- Min pappa Bo Nilsson jobbade också i butiken. 1962 började han tillverka sin egen senap, efter farmor Naemis recept. Han döpte den till Edvins senap, säger Mats Nilsson.
Det är inga konstigheter i senapen, intygar Mats Nilsson. Senapspulver, socker, vatten, grädde och kryddor.
- Det som är hemligheten är proportionerna mellan de olika ingredienserna.
Även om senapen görs enligt samma recept nu som då är det en hel del som förändrats. Nu görs cirka 200 000 bukar per år på löpande band. Mats Nilsson behöver "bara" göra senapen, som sedan fylls på automatiskt i små vita burkar. Flera robotar samverkar för att sätta på lock, trycka till, klistra etikett och datummärka.
- Tillverkningen övervakas hela tiden av mig, som även packar burkarna.
Att Edvins senap skulle bli populär i såväl Västervik som andra delar av Sverige trodde nog inte Bo Nilsson när han lånade sin mammas recept till den första satsen. Men när Ica tog in den i sitt sortiment satte det fart ordentligt, berättar Mats Nilsson.
1986 stängde den lilla livsmedelsbutiken och senapstillverkningen kunde använda hela lokalen.
- 1999 köpte jag företaget av pappa, efter att ha drivit Rätt Livs i nästan tio år.
För ungefär sju år sedan flyttades tillverkningen till nuvarande lokal på Kristinebergsgatan.
Mats Nilsson säger att målet är att tillverka tre gånger så mycket senap.
- Men det är svårt att expandera i Sverige, så vi försöker hitta andra marknader. Jag letar också efter en samarbetspartner, det skulle utveckla företaget.