Svinnet i grundskolans kostverksamhet blev mindre under läsåret 2017/18. Det framkommer i en kvalitetsredovisning som kostenheten gjort. Målet är att svinnet ska ligga under 20 procent per serverad portion. I mätningarna hamnade svinnet på 17 – 18 procent. Kostchefen Gina Lindberg är ändå inte nöjd:
– Det totala svinner är för högt, skriver hon i redovisningen.
Boven i dramat är inte i första hand elever som inte äter upp, och lämnar rester efter sig.
– Det lagas för mycket mat, säger barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Elin Landerdahl (M).
Skolköken ser till att hålla en säkerhetsmarginal så att man inte ska riskera att stå utan mat till de sista eleverna under dagen. Problemet i dag är att skolköken inte får uppdaterad information om hur många elever man ska servera varje dag.
– Där hoppas vi på att digitaliseringen ska ge oss nya möjligheter, säger Marcus Fridlund (S), ordförande i nämnden.
Det framkommer att skolor med tillagningskök har mindre svinn. Där finns bättre möjligheter att spara mat från en dag till en annan – och servera rester som alternativa rätter senare i veckan.
I kvalitetsredovisningen framgår att två av tre elever inte är nöjda med den mat som serveras. Det är ett problem som inte är nytt, och som är svårlöst enligt Marcus Fridlund.
– Lite grann är det som att man "ska" tycka att skolmaten inte är bra.
Nämnden säger att man försöker gå eleverna till mötes. Dels genom att de får inflytande över vilka rätter som serveras via ett matråd, dels genom att varje dag servera två alternativa rätter.