Mattias driver företag av rätt kaliber

Som 16-åring började Mattias Tyrefors som lärling hos Walter Borg, en vapenbutik med eget bössmakeri. Eller vapensmedja som en del säger. 1999, elva år senare, startade han eget företag som bössmakare i Södertälje. Sedan 2014 bor han och familjen i Storsjö.

Ett pågående arbete: gevärspipa, underbeslag, baskyl och ett valnötsämne.

Ett pågående arbete: gevärspipa, underbeslag, baskyl och ett valnötsämne.

Foto:

Västervik2016-12-12 18:00

Att vara bössmakare är att tillhöra ett mycket gammalt skrå. Det finns inte någon egentlig utbildning, enligt Mattias Tyrefors. Yrket måste man lära sig som lärling av en mäster.

Parallellt med lärlingstiden hos Walter Borg utbildade han sig till möbelsnickare. Dessutom hjälpte han en båtbyggare att bygga båtar.

– Jag gillar hantverk och former, men det ska vara lite knepigt.

Hus med fint läge

Tyrefors & Hansson Bössmakeri i Södertälje hade fullt upp från dag ett med nytillverkning av vapen och kolvar, och att reparera och renovera.

– När jag började som lärling 1988 var vi åtta bössmakare, nu finns det ingen kvar i Stockholm. Det har helt enkelt inte fyllt på med yngre förmågor när de äldre gått i pension. I hela Sverige finns det kanske ett tiotal som lever på sitt yrke.

För några år sedan bestämde sig Mattias Tyrefors, sambon Helena Mellbin och deras tre döttrar för att flytta ut på landet. Men inte var som helst, det skulle vara på en vacker plats med fin utsikt.

– Vi hittade vårt hus här i Storsjö. Sedan fick jag tips om att den här lokalen stod tom. Det blev affär med en gång. I december för två år sedan flyttade jag ner min verkstad.

Fler vapensmeder på gång

Under sin tid i Södertälje hade Mattias Tyrefors tre lärlingar som blev utbildade. Just nu har han två i verkstaden i Storsjö: Elisabeth Ekströmer och Thomas Bergman.

Elisabeth Ekströmer, 19, bor i grannbyn Skedshult och har haft kontakt med Mattias Tyrefors sedan tiden på Ryssbygymnasiet, där hon läste inriktningen Jakt & viltvård.

– När jag skulle göra praktik i tvåan var Mattias på väg att flytta till Småland. Att det skulle bli till grannbyn var ju verkligen ödet.

Sedan dess har hon haft flera praktikperioder hos Mattias Tyrefors, nu läser hon lärlingsutbildningen i traditionellt hantverk på Hantverksakademin i Stockholm.

– Jag är här fyra dagar per vecka, och läser hemma en dag i veckan.

Thomas Bergman började som lärling 2000, men har haft ett uppehåll och är nu tillbaka en dag i veckan.

– Jag har egen firma inom svets och smide, tanken är att jag ska gå över till det här på heltid under 2017.

Allt inom vapen

Jobb saknas inte hos Tyrefors Bössmakeri. Mattias åker regelbundet till Stockholm, och en del andra orter på vägen norrut, för att hämta och lämna arbeten. Han har även ett samarbete med jaktbutiken i Västervik.

– Det finns hur mycket jobb som helst, men kompletta vapen gör jag inte så ofta, de ligger från 100 000 kronor och uppåt. Mest blir det reparationer och modifieringar. Och nya kolvar och pipor. Det händer att jag även graverar, men oftast köper jag tjänsten av Stanley Stoltz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om