För Gunilla började arbetslivet hos Folktandvården i Blomstermåla 1964 där hon är född och efter praktik i Oskarshamn och Löttorp på Öland genomgick hon sin utbildning på Tandsköterskehögskolan i Malmö, där även Monika blivit skolad inom sitt yrke.
- När jag började i Blomstermåla sade man Ja, doktorn till klinikchefen, medan han kalla de mig fröken Gunilla. I dag är det ett helt annat arbetsklimat och närmare kontakt mellan alla anställda, säger Gunilla.
Även arbetsmiljömässigt har tandvården genomgått stora förändringar sedan dess. För 40 år sedan stod en tandsköterska upp under hela arbetspasset och veckoarbetstiden var 42,5 timmar. Då förde man även tidsboken och alla journaler för hand, amalgamet var det man lagade tänderna med och borrar och instrumenten var inte alls så moderna som i dag.
1969 fick Gunilla en tjänst vid Norra sjukhuset som tandsköterska, sedan jobbade hon inom tandregleringen innan hon för fyra år sedan kom till receptionen vid Stora Trädgårdsgatan, dit distriktstandvården då sammanfördes.
- För många av patienterna är jag den man möter när man ringer. Sedan blir det jag som ringer tillbaka till patienten och bokar in en tid eller ordnar med den hjälp de behöver. Det är skoj att de kallar mig för "Gunilla med den vänliga rösten", säger Gunilla Öst.
Med koll på tandvården
I går var sista arbetsdagen för två trotjänare inom Folktandvården för receptionisten Gunilla Öst och tandsköterskan Monika Gustavsson.- När jag började var inte ens du-reformen införd, säger Gunilla och ler åt minnet.
Tillsammans har Gunilla Öst och Monika Gustavsson arbetat nästan 80 år inom sitt yrke, som tandsköterskor inom folktandvården.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!