Under jullovet är Mejeriet öppet mellan klockan 16 till 20:30. Andra tider under året är det öppet även under eftermiddagarna. Hit kommer mellan 30 till 50 ungdomar varje dag för att mötas, fika, spela spel, pingis, biljard eller delta i olika aktiviteter. De senaste åren har det skett en förändring i de åldersgrupper som man tar emot. Från början riktade man sig till gymnasieelever, men efter det att fritidsgårdarna Skogshaga och Fågelbäret lades ner riktar man sig även till högstadieelever.
- Nu har vi ett åldersspann mellan 13 till 19 år. Det är inte optimalt, då åldersskillnaderna är väldigt stora. Vi vill att det ska finnas fler mötesplatser för ungdomar. Nu finns det bara Mejeriet kvar. Vi har fått bredda vårt utbud av aktiviteter när vi fick ta emot högstadieelever också, säger Kerstin Rollsjö, som jobbar på Mejeriet.
Hon anser att fler mötesplatser för barn och ungdomar behövs i Västervik.
- Det är framförallt för ungdomar som går klasserna fem och sex, som idag inte har någonstans att ta vägen.
Mejeriet erbjuder väldigt många aktiviteter för ungdomarna som kommer till dem.
- Vanliga eftermiddagar och kvällar kommer det hit upp till 50 ungdomar. Arrangerar vi konserter kommer det hit ibland över 200 ungdomar. När vi arrangerar teater kommer det inte hit lika många, men vi anser att det är viktigt att ha ett varierat utbud, säger Karina Johansson som arbetar på Mejeriet.
Ungdomar som besöker Mejeriet kan också utveckla sina egna intressen som att dansa, spela olika instrument samt spela teater.
Rami Alghehabi jobbar som integrationscoach i Västerviks kommun och hjälper nyanlända att hitta olika föreningar där de kan utveckla sina intressen.
- Någon spelar fotboll i VFF, andra har valt att spela schack. Några flickor håller på med handarbete och dans. Det är ofta ett stort steg att ta när man vill söka sig till en förening. Det hjälper vi till med.
För att hjälpa ungdomarna att hitta en förening som erbjuder det ungdomarna eftersöker finns en illustrerade bilder som visar vad det finns för föreningar.
- Det finns över 200 föreningar man kan välja bland och vi hjälper till med att kontakten mellan ungdomarna och föreningarna.
Kan ni även hjälpa svenska ungdomar med den kontakten?
- Fokus ligger på nyanlända så att de lättare kan integreras i samhället.
Det har framkommit en del kritik från främst Galleria Storgatan om att ungdomar väljer att hänga där och ibland även förstöra inredningen.
Kan ni göra någonting för dem?
- Det är en skillnad på vad ungdomar gör på fritiden och vad de väljer att göra. Vi kan visa vilka aktiviteter det finns att göra och förmedla kontakter. Samtidigt finns det några ungdomar som inte vill vara här utan väljer att hänga någon annanstans, säger Simon Johansson, på Mejeriet.