Mer än varannan lärare är obehörig

Mer än varannan lärare på Västerviks gymnasium saknar behörighet i de ämnen de undervisar i. I grundskolan är det 37,4 procent av de tjänstgörande lärarna som är obehöriga. Med det är Västervik sämre än rikets genomsnitt. Värst är det på Gamlebygymnasiet. Där saknar två av tre lärare behörighet.

Varannan lärare saknar behörighet i sina ämnen. Både för gymnasiet och grundskolan ligger Västervik klart över rikssnittet angående behöriga lärare. Det visar Skolverkets nya statistik.

Varannan lärare saknar behörighet i sina ämnen. Både för gymnasiet och grundskolan ligger Västervik klart över rikssnittet angående behöriga lärare. Det visar Skolverkets nya statistik.

Foto:

Västervik2014-09-26 07:01


Igår presenterade Skolverket sin rapport om lärarnas behörighet i de ämnen som de undervisar i. Rapporten är mycket illavarslande läsning för hela skolväsendet i allmänhet och Västervik i synnerhet. På riksnivå är det 48 procent på gymnasiet som saknar behörighet och 33 procent på grundskolan.
I Västerviks kommun är läget ännu värre. På gymnasiet är det mer än hälften som saknar behörighet, eller exakt 51,7 procent av de 147 tjänstgörande lärarna. Värst är det på friskolan, Gamlebygymnasiet, där hela 16 av 24 tjänstgörande lärare saknar behörighet. Alltså två av tre.
På det kommunala gymnasiet är andelen utan behörighet 49,2 procent. Värst är läget i spanska, tyska och svenska som andraspråk. Där har ingen lärare behörighet. Flest behöriga finns i idrott och hälsa (76,9 procent), samhällskunskap (23,1) och svenska (26,1).

Fyra av tio i grundskolan
I grundskolan saknar nästan fyra av tio tjänstgörande lärare behörighet. Bara 219 av totalt 350 har behörighet, vilket ger en andel på 37,4 procent. Även här är friskolorna sämre än de kommunala skolorna. På friskolorna saknar 53,6 procent av de tjänstgörande lärarna behörighet jämfört med 36,9 procent för de kommunala skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om