Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsberättelse är en sammanfattning av året som gått. I det stora hela anser Gunnar Jansson (S), ordförande i nämnden, att resultatet är positivt.
– De som jobbar i verksamheten gör ett jättebra arbete, säger han.
Men det finns områden som kan förbättras. Bland annat när det gäller meritvärde i årskurs nio. 2016 var meritvärdet sämre för både pojkar och flickor jämfört med 2015.
– Meritvärdet uppstår efter många års lärande, först i förskolan och sedan i grundskolan. Därför är det inte helt enkelt att peka på varför vi får en sådan skillnad i meritvärdet nu, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.
– Sedan måste man komma ihåg att det var en liten nedgång från en hög nivå.
Han poängterar också att skolan har flera andra viktiga mål att uppnå, inte minst de som handlar om värdegrund.
– De viktigaste målen är oftast de som är svårast att bedöma och mäta.
"Många utmaningar"
Verksamhetsberättelsen visar att det finns utmaningar 2017.
– Det finns många utmaningar på många olika områden. Meritvärdet där vi såg en viss nedgång är en utmaning, säger Magnus Bengtsson.
Gunnar Jansson lyfter fram rekryteringsbiten som också kommer att bli en utmaning under året. Framförallt är det lärare som saknas.
– Rekryteringen är en utmaning i hela Sverige. Vi ser inget nu som säger att den risken inte skulle kvarstå en bit framöver.
I dagsläget ligger fler än 30 lediga tjänster ute. Enligt Magnus Bengtsson är det ungefär samma antal som tidigare år.
– Man ska tänka på att vi har många medarbetare i förvaltningen, så procentuellt sett är det inte så många, säger Magnus Bengtsson.
Framförallt är det brist på förskollärare, lärare i svenska som andraspråk, lärare i moderna språk samt fritidspedagoger som kommunen söker.
– Det kommer bli en utmaning, men vi ska göra vad vi kan för att hantera det på ett gott sätt.