Merparten av de minsta företagen struntar i stödet

Majoriteteten av Sveriges småföretagare har inte ansökt om statligt stöd under pandemin. 15 procent tycker att det är för krångligt. Det visar en Kantar Sifos undersökning som gjorts på uppdrag av Swedbank.

Mattias Andersson på Småföretagarnas riksförbund berättar att många småföretagare tycker att det är krångligt att ansöka om statligt stöd under pandemin.

Mattias Andersson på Småföretagarnas riksförbund berättar att många småföretagare tycker att det är krångligt att ansöka om statligt stöd under pandemin.

Foto: pressbild

Västervik2021-01-16 08:00

Coronastödet

Hasse Sturesson på Yxereds gårdsbageri är inte ensam om att tycka att det är krångligt att ansöka om statligt stöd under pandemin. 

Av de 1 000 företagare, som Sifo frågat, har 65 procent valt att inte ansöka om statligt stöd. 15 procent har valt att inte söka eftersom de tycker att ansökan varit svår att förstå. Resten, 50 procent, säger sig inte ha något behov av stöd.

Yxereds gårdsbageri hamnar i gruppen av företagare med en till fyra anställda. Bland dessa väljer sju av tio företagare att inte ansöka om statligt stöd. 

I Sifoundersökningen framgår det inte om de företagare som faktiskt har sökt statligt stöd tyckte att det var krångligt. Det är bara de som inte har ansökt som har fått en fråga om det.

Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas riksförbund, är väl medveten om att många småföretagare tycker att det är knepigt att söka statligt stöd under pandemin. 

Han har pratat med Hasse Sturesson vid flera tillfällen och är väl insatt i hans situation.

Är det här ett vanligt problem?

– Ja, det är det. Sen är det givetvis så att företagarna kontaktar oss när de har problem, inte annars. Så frågan är hur stor andel av företagarna som upplever det här som problematiskt, det vet vi inte, säger Mattias Andersson.

Han tillägger att det är många företagare som tycker att det är krångligt att ansöka och därför väljer att låta bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!