Milan brann i Hulthorva

Det är ett speciellt gäng som anordnar en kulturdag vid sin kolmila, sågar på gammalt vis och bjuder besökarna att smaka på kolbullar på gården Hulthorva.
- Alla intäkter går till att förstärka kassan på speedwayklubben i stan, försäkrar Jan Pettersson.

Jan Pettersson steg upp på toppen av milan för att att täta gliporna med kolstybb. Efter fyra dagar är kolet klart.

Jan Pettersson steg upp på toppen av milan för att att täta gliporna med kolstybb. Efter fyra dagar är kolet klart.

Foto:

Västervik2009-05-04 06:21


Det finns ett stort speedwayintresse bland gubbarna i trakten och för fyra år sedan startades därför supporterföreningen Hulthorva såg, som gör kol i en mila, säljer kolet i säckar och ger allt överskott till Västerviks speedwayklubb.
Numera är även damerna med (dom kallar sig Sågklingorna) och deras bidrag är att baka och stå för maten på den årliga kulturdagen.
- Det är en kul kombination med att visa det sätt man kolade förr och nu när kvinnorna är med blir det ännu roligare, menade Jan Pettersson, som kunde konsten att sälja kol och speedwaybiljetter på en gång.

Grillkol till alla
En bättre scen för årets kulturdag på gården Hulthorva, hade man inte kunnat ordna om den ens legat mitt i sommaren.
På marken kring Ulla Svenssons föräldragård är en kolmila byggd efter alla konstens regler och bara ett stenkast bort tuffar den tändkulemotor som driver sågverket - där många tittar på när brädorna sågas till av en stock.
- I år är inte milan så stor, bara på 18 kubik. En gång hade vi en som var på 120 kubik, det var ett fasligt jobb att samla in ved till den, säger Jan Pettersson som bor på gården Rispetorp i närheten.
Framåt tisdag-onsdag skall milan släckas - då har den brunnit i fyra dagar. Så småningom skall kolet läggas i säckar för att säljas till alla vänner av grillning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om