Militärövning blev skarpt läge

Västerviks flygplats har sedan i måndags förvandlats till en militärbas. Under torsdagen fick helikoptrar rycka ut vid en skogsbrand i Göteborg.

Eric Öhrn, skvadronschef och Tomas Sevén, baschef.

Eric Öhrn, skvadronschef och Tomas Sevén, baschef.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-05-24 19:00

Just nu pågår den marina militärövningen Swenex i Östersjön. Flygplatsen i Västervik är under övningen bas för sex helikoptrar och ett 20-tal militära fordon. Uppskattningsvis finns 150 militärer på plats.

Vad går övningen ut på?

– Den går ut på att vi ska gruppera här på Västerviks flygplats, och upprätta en flygbas som ska verka för våra marina övningar och de flygövningar som pågår. Försvar av Sverige är huvuduppgiften i övningen, säger Eric Öhrn, skvadronschef.

Varför har ni valt att lägga flygbasen i Västervik?

– Vi har en begränsad tid i luften och Västervik ligger väldigt bra till avståndsmässigt för de platser vi övar på. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Västerviks kommun, räddningstjänst och polis. Även kommunikationen med lokala invånare har fungerat väldigt bra.

Under torsdagen fick dock militären en skarp uppgift. Helikoptrar fick flyga till Göteborg, där en stor skogsbrand utbrutit tidigare i veckan, för att assistera räddningstjänsten.

– Vi fick i uppgift att överblicka området med våra helikoptrar. Om vi behöver hjälpa till i släckningsarbetet så har vi resurser även för det, säger baschefen Tomas Sevén.

Kan det i framtiden bli ytterligare övningar i Västervik?

– Det vet vi inte. Vi måste rotera i våra övningsplatser, men det är en praktisk plats som fungerat bra, så det är ingen omöjlighet, säger Eric Öhrn.

Övningen startade i måndags och avslutas torsdagen 31 maj.

"Västervik ligger väldigt bra till avståndsmässigt för de platser vi övar på" säger Eric Öhrn.
"Västervik ligger väldigt bra till avståndsmässigt för de platser vi övar på" säger Eric Öhrn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!