Miljonsatsning på nya boenden

26 nya äldrelägenheter är snart klara för inflyttning vid Rosavilla. Nu vill Moderaterna fortsätta mångmiljonsatsningen på nya trygghetsboenden. Tanken är ett nytt trygghetsboende i Gamleby och ett nytt i norra delen av Västervik stad. Satsningarna uppskattas kosta runt 100 miljoner kronor. - Jag tror att vi kan börja bygga inom ett år. Senast om två år, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Snart invigning. 1 oktober är det tänkt att hyresgästerna ska kunna flytta in i de 26 nyproducerade trygghetsboendelägenheterna i Rosavilla. Moderaterna Harald Hjalmarsson och Jörgen Andersson vill bygga ännu fler i kommunen.

Snart invigning. 1 oktober är det tänkt att hyresgästerna ska kunna flytta in i de 26 nyproducerade trygghetsboendelägenheterna i Rosavilla. Moderaterna Harald Hjalmarsson och Jörgen Andersson vill bygga ännu fler i kommunen.

Foto:

Västervik2014-09-03 06:42


Den 1 oktober är det officiell invigning av de 26 nya lägenheterna vid Rosavilla i centrala Västervik. Lägenheterna bildar ett så kallat trygghetsboende, som är vikt åt människor som fyllt 70 år. Ett trygghetsboende består av lägenheter, gemensamhetslokal och det finns även tillgång till personal.
Men behovet av fler lägenheter är stort. Vid Midgård i södra Västervik är byggnationen av ytterligare ett trygghetsboende på gång. Men det räcker inte. Moderaterna vill nu fortsätta att satsa på just den här boendeformen.

Allt på samma plats
Enligt förslaget ska minst 70 nya lägenheter för äldre byggas i Gamleby. Cirka 50 av dem i särskilt boende och resten i trygghetsboende. I dagsläget finns det inget trygghetsboende i Gamleby.
- Vi är mitt uppe i projekteringen, så jag kan inte säga exakt. Men det blir minst 70 lägenheter.
Man vill också flytta Gamleby vårdcentral till det nya äldreområdet i Gamleby. Platsen som man tittar på är högstadiet Åbyskolan, som till nästa höst ska ha flyttat in i Kunskapsskolan. Flera av de nuvarande byggnationerna rivs och ersätts med ett helt nytt kvarter för äldre.
Samtidigt är tanken att stänga Gamlebys två särskilda boenden Hagnäsgården och Erneborg, som idag har 70 lägenheter tillsammans.
- Vi har tittat på att rusta upp de fastigheterna, men nyproduktion kan konkurrera med den kostnaden. Det kostar mer att rusta upp Hagnäsgården än att bygga nytt och vi får allting i centrum. Landstinget är angeläget om att flytta vårdcentralen till det här området, och där för vi samtal. Jag ser ett stort värde i att vi kan skapa det här området centralt i Gamleby.
Vad händer med Hagnäsgården och Erneborg?
- Det vet vi inte. Hagnäsgården skulle man kunna använda till någon publik verksamhet med tanke på deras läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om