Miljöpartiet vill ge vård inom ett dygn

I fredags hade Miljöpartiet pressträff. Jessica Rydell och Anna Bodjo presenterade vårdförlsagen inför det kommande valet: hjälp inom ett dygn, flexiblare öppettider på hälsocentraler och smidigare för mindre enheter att etablera sig inom primärvården.

Nästa vecka kommer vi presentera vårt förslag för klimatpolitiken, säger Jessica Rydell.

Nästa vecka kommer vi presentera vårt förslag för klimatpolitiken, säger Jessica Rydell.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-08-10 18:05

Redan under förra mandatperioden satsade Miljöpartiet på att stärka primärvården i länet. I år är det en fråga som alla partier diskuterar. Det säger Jessica Rydell som står som nummer ett på Miljöpartiets lista för landstingsvalet i Kalmar län, och Anna Bodjo står som nummer två. I fredags lade de fram sina förslag inför den kommande mandatperioden.

– Idag tar det ungefär fem dagar innan man får vård i Kalmar län, vi vill att man ska få vård inom ett dygn, säger Jessica Rydell.

Förutom minskade vårdköer vill Miljöpartiet även avlasta akutavdelningar och sjukhus och göra primärvården till den naturliga vägen in i sjukvården.

– Hälsocentraler är idag öppet från 8 till 17, vi vill att det ska finnas flexiblare öppettider för de som inte absolut måste ha sjukhusvård.

Miljöpartiet vill även att hälsocentraler jobbar med teambuilding så att privata och offentliga enheter inom länet kan samarbeta med sina yrkeskompetenser. Enligt Jessica Rydell skulle ett relationsbygge mellan sjukhuspersonal och patienter göra att man kommer rätt direkt, men också minimera vårdköerna.

– Under förra mandatperioden satsade vi 40 miljoner på detta, det kommer behövas mer pengar den här gången, mycket mer, säger hon.

Idag är cirka 30 % av alla sjukhusbesök föranledda av psykisk ohälsa.

– Det vi gör är en del i en folkhälsosatsning som kommer ta många år, säger Anna Bodjo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!