"Min uppgift – att bråka med män"

Det finns kvinnor som bryter mönstret. Ingela Svensson (C) och Ruth Piatek Wallin (S) har båda fått tunga ordförandeposter efter årets val.

Ingela Svensson (C) säger att många är för jämställdhet. Svårigheterna uppstår när män måste maka på sig för att släppa fram kvinnor.

Ingela Svensson (C) säger att många är för jämställdhet. Svårigheterna uppstår när män måste maka på sig för att släppa fram kvinnor.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-17 07:00

Ruth Piatek Wallin kan behöva en presentation. Hon hör inte till rävarna i Västerviks politik, men vid nästa bolagsstämma tar hon över ordförandeklubban i Västerviks Bostads AB.

Hon beskriver sig som glad pensionär, och har över fyra decenniers yrkeserfarenhet från vården. För drygt fyra år sedan flyttade hon till kommunen och Gamleby.

Det är ingen slump att hon efter relativt kort tid erbjudits ordförandeposten. Hon har ett långt fackligt och politiskt engagemang. I sina hemkommuner har hon bland annat haft en ordförandepost i ett kommunalt fastighetsbolag i Växjö och varit vice ordförande i byggnadsnämnden i Kristianstad.

– När jag flyttade hit var det naturligt för mig att söka upp den socialdemokratiska föreningen i Gamleby.

Hon är en av två kvinnliga ordförande i de styrelser och nämnder vi gått igenom. Den andra är Ingela Svensson i socialnämnden. Det är en desto mer välkänd politiker i våra trakter. Under sina många år som föreningsengagerad säger hon att hon både stött i glastaket och brutit igenom det. Ett sådant exempel var när hon valdes in i Arlas koncernstyrelse, ett annat betydligt mer lokalt sammanhang var ordförandeskapet i det lokala älgskötselområdet.

– Man kan säga att det har varit min uppgift att bråka med män, säger hon skämtsamt, men säger i mer allvarlig ton:

– Jag är tillräckligt gammal för att ha trott att samhället skulle ha varit jämställt nu.

Ingela Svensson säger att de flesta – både kvinnor och män – är ense om att det behövs fler kvinnor i toppen. Det svåra börjar när man inser att det kräver att män måste ge plats.

Ruth Piatek Wallin talar om utbildning som ett sätt att förändra.

– Många kvinnor är nog försiktiga. Får de lära sig mer vad uppdragen innebär, övas inför att stå i talarstolen och prova olika situationer i rollspel så kan de känna sig säkrare. Man måste våga prova!

Även Ingela Svensson talar om utbildning, men också om att man måste sätta upp mål. Hon passar på att ge ett boktips om könsroller och makt: "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" av Lotta Snickare och Liza Marklund.

Finns de kvinnliga ordförandeämnena i Västervik?

– Spontant, i mitt parti, så tänker jag på tre personer, svarar Ingela Svensson, och lägger till att utöver henne så har partiet lokalt satsat på Christel Alvarsson i regionpolitiken.

Ruth Piatek Wallin är ny i Västervikspolitiken, men har erfarenhet från sina tidigare hemkommuner Växjö och Kristianstad.
Ruth Piatek Wallin är ny i Västervikspolitiken, men har erfarenhet från sina tidigare hemkommuner Växjö och Kristianstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om