Riksförbundet HjärtLung har under två års tid drivit kampanjen där de uppmärksammar de dolda folksjukdomarna KOL, förmaksflimmer och hjärtsvikt. Över 700 000 svenskar har någon av dessa sjukdomar, många vet inte ens om att de har en diagnos. Förbundet vill därför peka på att tidig diagnos och korrekt behandling är avgörande för ett bra liv trots sjukdom.
Vid tisdagens seminarium avstod Sverigedemokraterna från att medverka. I övrigt fanns företrädare för alla partier från socialutskottet tillsammans med folkhälsominister Gabriel Wikström på plats för information och debatt.
Film från Västervik
Den film som visades var inspelad på ett antal platser runt om i landet. Stort utrymme fick HjärtLungföreningen i Västervik genom att föreningen, med Carl-Gunnar Regin i spetsen, var först i landet med att starta träningsgrupper för kolpatienter som gått klart sin rehabilitering på sjukhuset. Idag finns möjlighet för de som önskar att fortsätta sin träning på TR Motion och Hälsa i Västervik. Filmen gav en bra bild av hur eftervårdsträning kan bedrivas.
Vår tidning fick en intervju med Catarina Dahlbom från kvalitetsregistret RiksSvikt och Kerstin Fjällman Schärberg från Luftvägsregistret. De berättade att RiksSvikt är ett nationellt kvalitetsregister med syfte att förbättra handläggningen av patienter med hjärtsvikt och att Luftvägsregistret är ett nationellt kvalitetsregister som hjälper verksamheter på alla vårdnivåer rörande astma och KOL-patienter.
- De här rapporterna används inte bara som register, utan är ett utmärkt kvalitetsverktyg för att förbättra vården vad gäller dessa sjukdomar, säger Catarina Dahlbom.
Det är viktigt att få in rapporterna från hela landet för att vi ska få en kunskapsbaserad, individanpassad vård, menar Kerstin Fjällman Schärberg.
Båda berömde dessutom Västerviks sjukhus som är ett av de bästa i landet på att rapportera in till registren.
- Västervik håller sig väl framme och är väl värda allt beröm, sade de.
Vid den efterföljande debatten med deltagare från riksdagens socialutskott fanns en samstämmig mening att det måste till mer resurser till förebyggande insatser, att patienten måste sättas mer i centrum och ges mer individanpassad vård samt att ojämlikheten måste bekämpas vad gäller kön, ålder och handikapp.
HjärtLungs förbundsordförande Inger Ros hoppades i sitt slutanförande att rapporten nu kommer att leda till förändringar.
- Det är viktigt att vården utgår från patienten och att man får rätt vägledning efter exempelvis en infarkt, menade hon.