S: Om vi vinner valet öppnar vi två fritidsgårdar

När justitieminister Morgan Johansson besökte Västervik på fredagen passade Västerviks socialdemokrater på att leverera ett vallöfte: Om de får fortsatt förtroende från väljarna under kommande mandatperiod avser man att öppna ytterligare två fritidsgårdar i Västerviks tätort.

Justitieministern Morgan Johansson i samtal med bland andra kommunstytrelsens ordförande Dan Nilsson som vid tillfället passade på att komma med ett vallöfte: fler fritigsgårdar i centralorten samt utökade resurser till fältarnas verksamhet.

Justitieministern Morgan Johansson i samtal med bland andra kommunstytrelsens ordförande Dan Nilsson som vid tillfället passade på att komma med ett vallöfte: fler fritigsgårdar i centralorten samt utökade resurser till fältarnas verksamhet.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-08-12 14:30

Ett löfte som tilltalade ministern som just samtalat med representanter från olika verksamheter inom kommunen om vikten av att fånga upp barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet och brottslighet.

Fritidsgårdarna man avser att "nyöppna" – för här har funnits fritidsgårdar även tidigare – blir Fågelbäret och Skogshaga, i södra och norra tätorten med andra ord.

– En mobil fritidsgård startade efter att fritidsgårdarna i centralorten lades ner för över tio år sedan. Gensvaret från ungdomar och även föräldrar har varit positivt men problemet är att kontinuiteten brister, just eftersom den är mobil, och därför vill vi öppna ytterligare två fasta fritidsgårdar i Västervik, sade Marcus Fridlund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Det skulle i så fall betyda att centralorten får fyra fasta fritidsgårdar, medräknat den nyöppnade på Markörgatan i Västervik, till för ungdomar med särskilda behov. Samt en mobil fritidsgård.

undefined
På fredagen besökte justitieminister Morgan Johansson Västervik. Han träffade kommunanställda och partikamrater på Mejeriet och besökte därefter kriminalvårdsanstalten.

Morgan Johansson poängterade vid samtalet och den efterföljande pressträffen, som lämpligt nog ägde rum på ungdoms- och kulturhuset Mejeriet, just vikten av att stoppa nyrekryteringen för att få bukt med gängkriminaliteten och det dödliga våldet som ökat i Sverige.

På frågan om han ser någon risk att våldet kan sprida sig även till mindre samhällen svarade han:

– Det är svårt att svara generellt på den frågan. Det är klart att om våldsbenägna individer flyttar till en ort tar de ju med sig sitt nätverk. I grunden handlar det nästan alltid om narkotika. Så det bästa sättet att möta problemet på, och motverka en negativ utveckling, är att se till att ge ungdomar bra förutsättningar.

Många landsbygdskommuner, där arbetstillfällena är begränsade, har ju tagit emot många nyanlända. Ser du någon risk att det kan bildas parallellsamhällen också där, på det sätt vi sett i förorterna? 

– Risker uppstår när man inte kommer in i samhället. Jobb är väldigt viktigt. Men annars är integrationsförutsättningarna generellt sett bättre på mindre orter än i storstäderna. 

– Men det är viktigt att alla hjälps åt och med bosättningslagen blev alla kommuner skyldiga att ta emot och ordna bostad till nyanlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!