Misshandlade och spottade på mamman inför barnen – nu döms mannen till fängelse

En 35-årig man hemmahörande i Västervik har dömts till fängelse i ett år för upprepade fall av grov kvinnofridskränkning. I domen slår rätten fast att mannen utsatt sin före detta sambo för grova övergrepp – inför ögonen på deras gemensamma barn.

Västervik2016-11-17 10:57

Domen – liksom åtalet – är en omfattande historia där nära ett tiotal vålds- och övergreppshandlingar beskrivs i detalj.

Dock döms inte 35-åringen för alla dessa. De övergrepp som tingsrätten finner styrkta är: en misshandel (där kvinnan fått blåtiror) och ett övergrepp där mannen ska ha tvångsduschat kvinnan och spottat henne i ansiktet för att förnedra henne.

Vid flera andra tillfällen har mannen uttalat hot mot kvinnan eller slagit henne – inför ögonen på parets gemensamma barn.

Så här lyder tingsrättens bedömning av gärningarna, och påföljden:

”Utredningen har gett vid handen att var och en av dessa gärningar som XX (den dömde 35-åringen) döms för har utgjort led i en upprepad kränkning av YY (mannens sambo) integritet och att gärningarna varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla. XX ska därför fällas till ansvar för grov kvinnofridskränkning. Vid bedömningen av straffvärdet fäster tingsrätten särskild vikt vid att flera av gärningarna har skett i närvaro av barnen. Brotten har därför varit ägnade att skada tryggheten och tilliten hos barnen i deras förhållande till en närstående person, vilket påverkar straffvärdet i försvårande riktning.”

Rätten finner det dock inte möjligt att döma mannen för sexuellt tvång, ofredande samt misshandel. Ett av de överfall som kvinna berättat om, men som tingsrätten och utredningen med teknisk bevisning inte kunnat stryka, handlar om ett tillfälle då mannen ska ha tvingat in sina fingrar i kvinnans underliv. Detta ska ha skett i samband med att hon tvångsduschades.

”Vad gäller frågan om XX har gjort sig skyldig till sexuellt tvång har YY hävdat att XX tryckte in sin fingrar i underlivet på henne. XX har uppgett att han inte agerade på något sexuellt kränkande sätt vid detta tillfälle men att YY kan ha uppfattat att det så när han tog tag i och drog i hennes byxor för att dra in henne i duschen. Tingsrätten kan inte utesluta att det varit på det sätt som XX har berättat och anser inte det styrkt att XX har utsatt YY för sexuellt tvång.”

35-åringen förekommer sedan tidigare under 30 punkter i belastningsregistret. Bland dessa kan nämnas en mängd trafikförseelser samt narkotikasmuggling.

Utöver fängelsestraffet på ett år ska mannen också betala skadestånd på dryga 50 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om