”Mitt val av yrke känns inte så lockande längre”

När det efterlängtade lönepåslaget uteblev för läraren Camilla Matanovic trodde hon inte det var sant. Kollegor med jämförbar arbetslivserfarenhet och utbildning fick, men inte hon. Nu säger hon upp sig från sin tjänst. – Jag är både arg och ledsen. Det känns extra bittert nu när det råder brist på lärare.

Det blev inget lönelyft för läraren Camilla Matanovic. Besvikelsen över att halka så långt efter kollegorna gjorde att hon sa upp sig från sin tjänst. Foto: Lena Dahlberg

Det blev inget lönelyft för läraren Camilla Matanovic. Besvikelsen över att halka så långt efter kollegorna gjorde att hon sa upp sig från sin tjänst. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-11-22 11:00

Lärarlönelyftet, som var tänkt att öka yrkets attraktionskraft, har på många håll splittrat en yrkeskår som redan innan har det tufft. Artiklar och debattinlägg i vår tidning vittnar om både rektorer och lärare som mår dåligt, som tappat motivationen och som sjukskriver sig. Camilla Matanovic säger att hon kan skriva under på den frustration som många lärare nu ger uttryck åt.

– Jag brinner för jobbet, och gör mitt bästa för mina elever. Men nu har jag tappat energin. Yrket känns inte längre så lockande.

Stora löneskillnader

Camilla Matanovic är utbildad idrotts- och SO-lärare för årskurs 1 till 9. Hon har tio års erfarenhet, och har tagit ut sin lärarlegitimation. Den senaste anställningen är i Ankarsrum, där hon varit sedan vårterminen 2014.

I somras upptäckte hon att hon hade låg lön jämför med andra kollegor.

– Jag tog upp det med min rektor i augusti, men han sa bara att jag skulle vänta till lönerevisionen nästa år. När jag sa att jag inte ville vänta så länge tyckte han att jag skulle söka lärarlönelyftet. Jag fick fylla i en ansökan med olika kriterier, men fick avslag.

– Samtidigt fick andra kollegor lärarlönelyftet utan att behöva ansöka. Den kollegan som är jämförbar med mig har nu 6 000 kronor mer i lön än vad jag har.

Fruktansvärd stämning

Camilla Matanovic menar att lärarkåren nu delats in i A-, B- och C-lag, med mycket stora löneskillnader.

Förstelärare som fått lönelyftet, andra lärare som fått lönelyftet och så de lärare som inte fått något lönepåslag alls.

– När jag än en gång ifrågasatte varför jag inte fått något påslag, men endast fick en hänvisning till vårens lönerevision, sa jag upp mig.

I mitten av januari gör Camilla Matanovic sin sista arbetsdag. Efter det satsar hon fullt ut på sitt eget företag inom massage.

Hur är stämningen i ditt arbetslag?

– Folk vill inte prata om det, det är mycket hysch hysch. Jag har däremot pratat med kollegor på flera andra skolor i kommunen. De säger att många är ledsna och att det är en fruktansvärd stämning. En annan säger att han är så arg över hur allt skötts, att det splittrar en hel yrkesgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om