Mjölkpris oroande lågt i kommunen

På måndagen offentliggjorde Arla att bönderna får 17, 3 öre mer per kilo mjölk. Det är visserligen en liten höjning - men mjölkpriset är fortfarande över en krona lägre nu än för ett år sedan. - Det är en för liten höjning för att vi ska få en skjuts. Ska vi få en skjuts måste det åtminstone gå upp med en krona. Då kan vi börja beta av. För det är ju så att vi ligger back, det gör vi. Likviditetsproblem så det sjunger om det, säger Karin Löwenborg, lantbrukare i Odensviholm.

På måndagen diskuterades Arlas mjölkpris i Odensviholm. Längst fram syns Fredrik Svensson och Karin Löwenborg, lantbrukare i Odensviholm. I bakgrunden Jörgen Andersson och Harald Hjalmarsson från Moderaterna.

På måndagen diskuterades Arlas mjölkpris i Odensviholm. Längst fram syns Fredrik Svensson och Karin Löwenborg, lantbrukare i Odensviholm. I bakgrunden Jörgen Andersson och Harald Hjalmarsson från Moderaterna.

Foto:

Västervik2015-03-31 06:58


Harald Hjalmarsson och Jörgen Andersson (M) gästade under måndagen Odensviholms gård för att diskutera Arlas låga mjölkpris, och vad det ger för konsekvenser.
- Jag är inte bekymrad enbart för svenska bönder och jordbruksbranschen i Sverige, utan jag är väldigt bekymrad över den svenska konkurrenskraften överhuvudtaget. Det finns ett stort gap mellan stad och landsbygd, och det gapet tror jag kommer bli än mer påtagligt framöver, säger Jörgen Andersson.
På Odensviholmsgård har mjölkkrisen gjort sig kännbar i flera år.
- Inte sedan 2012 har det varit någon riktig fart. Vi hade ett högt mjölkpris för ett år sedan, men det var väldigt kort tid, och det var en svår period innan. Så hela den tiden fick vi använda till att komma ifatt 2012, säger Stefan Löwenborg.
- Många tycker att butikerna borde höja mjölkpriset med en krona, och det är jättefin gest, men mycket mer än så är det tyvärr inte. Färskmjölken är en sån liten del som vi får betalt för. En krona till oss skulle inte göra mer än kanske åtta öre, säger Karin Löwenborg.
Hon säger att varor som ost och yoghurt ger betydligt mer tillbaka till bönderna.
- Till ett kilo färskost används tio liter mjölk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om