Mobbning dyr för samhället

Organisationen Friends har i dagarna kommit med en undersökning som visar på de ekonomiska konsekvenserna av mobbning. Många som blir mobbade i skolan behöver hjälp och stöd från samhället långt upp i vuxen ålder. Maria i Västervik har på nära håll fått se hur mobbningen bryter ner ett barn.

Den som blir mobbad lider ofta av det långt upp i vuxen ålder.

Den som blir mobbad lider ofta av det långt upp i vuxen ålder.

Foto: Åsa Thaberman

Västervik2016-07-01 11:00

Att ett barn blir mobbat i skolan åsamkar inte bara den enskilde individen stort lidande och skador i själen för livet, kostnaderna för samhället är också stora visar en ny undersökning från Friends. Enligt Friends ska kostnaderna för mobbningen i Västervik uppgå till 57,6 miljoner kronor de närmaste 30 åren eller samma summa som 118 lärarlöner. Mobbningen på en stor skola med runt 400 elever skulle då kosta mer än fem miljoner kronor. Undersökningen bygger på ett riksgenomsnitt på hur många som utsätts för mobbning.

Stora kostnader

Många som mobbas i barndomen lider av det långt upp i vuxen ålder och enligt Friends undersökning får en av tio men som orsakar samhället kostnader. De största kostnaderna kommer från något man kallar "Produktionsvärde", alltså den kostnad som uppstår om man hamnar utanför arbetsmarknaden och då inte bidrar till samhällets utveckling med till exempel skatter.

Landstinget och kommunerna får också stora kostnader av mobbningen, då gäller det besök hos psykiatrin, terapi, läkarbesök och mediciner, men också insatser från socialtjänsten och skolpersonal.

Borde finnas mer resurser

En som på nära håll har upplevt mobbning och konsekvenserna är Maria, som egentligen heter något annat. Hennes barn blev mobbat redan i mellanstadiet och mobbningen fortsatte sedan upp i högstadiet där barnet till sist utvecklade en depression som nu har påverkat familjen i nästan tio år. Maria upplever att skolan gör alldeles för lite.

Det borde finnas ett team som arbetar aktivt mot mobbning på varje skola säger Maria. Man kan inte lägga det arbetet på lärarna, de har redan så mycket att göra.

Mobbning påverkar livet

Maria håller med om att konsekvenserna av mobbningen påverkar livet mycket längre än under skoltiden.

Visst är det så, man kommer in i ett trauma som gör att stresströskeln är mycket lägre och då orkar man inte lika mycket.

Marias barn har under lång tid behövt äta antidepressiv medicin och ibland har framtiden varit mörk.

Hade jag inte varit hemma och vaktat hade mitt barn inte levt idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om