Mobilen i skolan – en svår nöt att knäcka

Frågan om hur skolan ska hantera elevernas mobiltelefoner är brännande nu när skolan snart börjar. Vissa tycker att mobilförbud är det enda rätta medan andra tycker att man kan använda den moderna tekniken i undervisningen.

Daniel Dolk som är rektorn på Ellen Keyskolan visar upp ett så kallat mobilhotell. Foto: Åsa Thaberman

Daniel Dolk som är rektorn på Ellen Keyskolan visar upp ett så kallat mobilhotell. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-09 05:38

Mobiltelefonen är inte bara en telefon för en tonåring. Den är kontakten med hela omvärlden. Kontaktytorna är många, vanliga samtal kommer ganska långt ner på listan, oftast från mamma och pappa.

I telefonen har du roliga filmprogram, en uppslagsbok, en miniräknare, ett musikbibliotek, spel, kontakter på olika sätt. Om man är van att ha den i handen hela tiden, hur blir det då att lämna de i från sig?

Alphaskolan gick i somras ut hårt och sa att det råder totalt mobilförbud hos dem. På de andra högstadieskolorna i Västervik har man lite olika tankar vad det gäller mobiler.

Mobilhotell

–Vi kommer att köra en raid nu efter sommarlovet och då koncentrera oss mycket på de nya sjuorna säger Daniel Dolk som är en av rektorerna på Ellen Keyskolan. Från mellanstadiet är de ju vana att lämna ifrån sig mobilen så vi räknar med att de blir lätt att fortsätta med det.

Daniel Dolk berättar att det finns forskning på att det tar lång tid, speciellt för killar att komma tillbaka och koncentrera sig på uppgiften om man till exempel blivit störd av ett SMS i mobilen.

På Ellen Keyskolan har man köpt in så kallade ”Mobilhotell”, tanken är att eleverna lämnar in sin mobil i en låda på lektionerna.

Hjälpmedel

På Ludvigsborgsskolan har man inte diskuterat frågan färdigt än enligt rektor Caroline Åhlund.

– Vi har satt upp det som en fråga att diskutera nu i början av terminen, men jag vet att det finns olika åsikter om mobiler i personalen säger hon.

Caroline Åhlund tycker att det är en ordningsfråga, att skolan borde kunna använda mobilerna mer som ett hjälpmedel.

– Vi måste modernisera oss och hänga med i utvecklingen. Skolan behöver ett bättre förhållningssätt, och använda tekniken i mobilen som ett hjälpmedel i skolan.

Utanför Stadsparken i Västervik står Dzenis Omeragic och Mario Zouein, de är på väg att samla Pokémon.

– Jag tror att många vill vara ute och spela pokémon istället för att gå i skolan säger Dzenis Omeragic. Han går på Lidhemsskolan och där får man ha mobilen på rasterna, men inte i klassrummet. Läxor kommer att bli ett problem tror han.

– Alla vill vara ute och fånga pokémon på kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om