Modern plogindustri med framtidstro

Det är med betydligt lättare sinne som Ulrik Thelin pratar om framtiden på Överums Bruk AB än när han tillträdde som vd i maj 2015. 2014 hade varit det värsta året i brukets historia, sedan dess har röda siffror vänts till svarta. Nyligen blev det dessutom klart med en ny ägare till Överums Bruk. Det var jättestort och helt avgörande för vår framtid, säger Ulrik Thelin.

En nybyggd automatiserad lina för produktion av slitdelar. Ytterligare en ny lina är under uppbyggnad.

En nybyggd automatiserad lina för produktion av slitdelar. Ytterligare en ny lina är under uppbyggnad.

Foto:

Västervik2016-12-05 18:00

Överums Bruk AB har en historia som sträcker sig närmare 400 år bakåt i tiden. Från tillverkning av kanoner, till hästskor, yxor och husgeråd för att sedan mitten av 1800-talet övergå till plogar. Först hästdragna, sedan till traktorer.

I ett stort lager ligger mängder med långa stålbalkar, som så småningom lämnar bruket som kompletta högteknologiska lantbruksmaskiner.

– Vår största plog har tolv skär, den vanligaste modellen har fem skär. Vi levererar cirka 1 000 plogar per år, och ett mindre antal såmaskiner, säger Ulrik Thelin medan han guidar runt på brukets olika avdelningar.
Integration viktig

Hela processen, från marknadsföring och utvecklingsarbete till produktion och montering sker på Överums Bruk. Många olika yrkeskategorier är inblandade, från ingenjörer som jobbar med utveckling till svarvare, fräsare och svetsare. Yrken där det numera ofta krävs utbildning inom datateknik.

– Vi har en brist på utbildad personal till just de yrkena. Som det är nu får vi anställa bra personer med bra bakgrund, och utbilda dem här, säger Ulrik Thelin.

– Det finns ingen motsättning i att säga upp personal samtidigt som vi behöver anställa. Nya maskiner – nya utmaningar.

Överums Bruk deltar i ”NYkompetens”. Ett projekt som syftar till att stärka kompetensförsörjningen inom både näringsliv och offentlig sektor i Västerviks kommun. Detta genom att matcha nyanlända som har en tydlig yrkeskompetens eller akademisk utbildning mot arbetsgivares behov.

– Än så länge har vi en nyanländ, men vi sticker gärna ut hakan och säger att vi är beredda att ha tio procent av vår arbetsstyrka med nyanlända framöver.

– Det är viktigt att sköta integrationsfrågan och att ta ett socialt ansvar. Alla måste bidra till integrationen.

Teknikskifte

Den 31 oktober blev det klart att New Holland köper Överums Bruk, som ägts av Kongskilde A/S sedan 1998 och som varit ute till försäljning under flera år.

Kommer det ske några förändringar under de nya ägarna?

– Först ska affären få ett konkurrensgodkännande. Det hoppas vi blir klart till årsskiftet. Blir det förändringar får vi nog inte veta det förrän till våren.

Antalet anställda har minskat kraftigt de senaste åren, från 170 till nuvarande 130. Något som kunnat ske med i stort sett pensionsavgångar och andra lösningar. Varsel har därmed kunnat undvikas.

– De senaste 18 månaderna har vi haft ett teknikskifte, både när det gäller maskiner och människor. Vi har fortfarande samma kapacitet, men med färre personer, säger Ulrik Thelin.

– Min förhoppning är att det kommer luta brant uppåt när det gäller produktionen framöver.

Roger Söderqvist jobbar med toppmontering på en plog.
Roger Söderqvist jobbar med toppmontering på en plog.
Överums Bruk AB

Inriktning: tillverkar plogar och såmaskiner

Antal anställda: drygt 130, varav 20 procent bor i Överum och resten inom pendlingsavstånd

Omsättning: 280 miljoner kronor (2015)

Historik: Överums Bruk grundades 1655, då med inriktningen kanoner. I slutet av 1700-talet minskade efterfrågan på kanoner och kanonkulor och man började istället med hästskor, spik, yxor och husgeråd. Sedan mitten av 1800-talet övergick man till lantbruksmaskiner, först hästplogar, sedan plogar till traktorer. Numera sker produktionen av plogar med högteknologiska maskiner och robotar. Även utvecklingsarbetet och slutmonteringen sker i Överum.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om