19-årige Albin var först på plats vid olyckan

Albin Drott var en av de personer som fanns på plats vid Skeppsbrokajen när olyckan inträffade. Han agerade snabbt och dök ner i vattnet innan räddningstjänsten kom till platsen.

19-årige Albin Drott blev vittne till dödsolyckan på Skeppsbrokajen i Västervik och hoppade i vattnet för att rädda kvinnan.

19-årige Albin Drott blev vittne till dödsolyckan på Skeppsbrokajen i Västervik och hoppade i vattnet för att rädda kvinnan.

Foto: Västerviks-Tidningen

Västervik2021-06-30 12:22

19-årige Albin Drott hade varit på Simson för att se EM-landskampen mellan Sverige och Ukraina, och väntade på sina föräldrar vid Skeppsbrokajen. Plötsligt hörde han ett högt motorvarv och såg en bil som svängde ner på kajen i hög fart. Bilen fortsatte över kajen och rakt ut i vattnet.

Bilen sjönk snabbt ner under ytan. Albin larmade 112 och gav sedan telefonen till en annan person på kajen och slängde sig själv i vattnet. Men vattnet var helt kolsvart.

– Jag dyker ner i vattnet men jag kommer inte mycket mer än tre meter ner, säger Albin Drott dagen efter den dramatiska händelsen.

– Jag ser inte bilen, och jag ser inga bubblor, det är helt mörkt. Jag försöker dyka en stund men sen går jag upp ur vattnet och tar över samtalet med SOS Alarm.

Räddningstjänsten med dykare anlände till platsen. Albin visade räddningsledaren var i vattnet bilen var och inom 30 sekunder kom dykarna upp till ytan med en livlös kropp. Albin hjälpte till med att få upp personen ur vattnet och räddningstjänsten påbörjade hjärt- och lungräddning. 

Vilka tankar for genom ditt huvud?

– Det var inte så många tankar. Jag agerade direkt. Tänkte, det gjorde jag först efteråt.

När Albin väl kom hem kom chocken över honom.

– Jag kunde först inte förstå det, men nu förstår jag mer. Det är svårt att tänka på något annat, säger Albin som nu är på väg till Malmö för att hjälpa sin moster flytta.

Förutom Albin var det flera andra personer på platsen som hjälpte till med räddningsarbetet.

– Det var jag och tre tjejer till. Det var ytterligare två tjejer som var nere i vattnet och en som pratade med räddningstjänsten från land. Men bilen låg på sju meters djup så det fanns väl inte en chans för oss, säger Albin.

För två veckor sedan tog Albin studenten, igår försökte han rädda ett liv. Enligt Albin själv blir han fokuserad i stressade situationer.

– Jag hoppade i för jag hade önskat att någon annan försökt göra det om det var jag som var i bilen. Min instinkt var att försöka rädda personen. Jag blir lugn, skärpt, i sådana situationer i stället för att få panik, säger Albin.

– Bilen kom helt från tomma intet, det kändes overkligt. Det känns väldigt tragiskt att personen inte överlevde, säger Albin och avslutar med att berömma räddningstjänstens arbete. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!