Mohanad Al Shihabi läste till läkare rekordsnabbt – klar på två år

I mitten av 2014 lämnade läkaren Mohanad Al Shihabi Damaskus i Syrien för att fly till Sverige. Den 21 mars 2017 är han utbildad läkare i Västervik. Han har lärt sig det svenska språket och vårdspråket rekordsnabbt. Han vill tacka alla som har stöttat honom för att lyckas i ett nytt land.

Inger Lindström HR strateg, Mohanad Al Shihabi, Mathilda Söderlund Vimmerby Folkhögskola och Magnus Frösberg verksamhetschef på kirurgen i Västerviks sjukhus.

Inger Lindström HR strateg, Mohanad Al Shihabi, Mathilda Söderlund Vimmerby Folkhögskola och Magnus Frösberg verksamhetschef på kirurgen i Västerviks sjukhus.

Foto:

Västervik2017-03-22 06:25

Bristen på personal fick landstingsledningen i Kalmar att titta åt ett annat håll än den svenska skolan.
– Vi insåg tidigt att det kommer väldigt mycket kompetenta människor från krigets Syrien för att söka asyl i Sverige. Vi har jobbat i flera år med att utbilda nyanlända med sjukvårdsbakgrund, säger Inger Lindström som är HR-strateg vid Kalmar läns landsting.

I tisdags presenterade landstinget den förste nyutexaminerade läkaren från Syrien, vid en presskonferens på Västerviks sjukhus, där Mohanad Al Shihabi har gjort sin praktik och där han också ska arbeta.

Han kom till Sverige hösten 2014. I maj året efter startade han utbildningen för att bli läkare i Sverige. Det innebar att han studerade det svenska språket vid Vimmerby Folkhögskola och gjorde praktik på den avdelning på Västerviks sjukhus han skulle få jobba efter utbildningens slut.
– Från ax till limpa tog det mindre än två år. I vår vildaste fantasi hade vi inte trott att den första läkaren skulle ha fått sin läkarlegitimation så snabbt. Vi trodde nog att det skulle ta minst tre år, säger Inger Lindström.

Under sina svenska studier på Vimmerby Folkhögskola har han läst vårdsvenska i första hand. Vid sin praktik på Västerviks sjukhus har han gått bredvid all personal, från undersköterskor till läkare och läkarsekreterare för att få en förståelse för alla yrken på avdelningen.
– Det har varit väldigt bra. Personalen har också hjälpt mig med språket vilket varit väldigt viktigt för mig. Jag vill tacka alla som har stöttat mig. Västerviks sjukhus har tagit emot mig på bästa sätt.

Magnus Fröstorp är verksamhetschef på kirurgavdelningen där Mohanad kommer att arbeta som läkare. Han ser vilka möjligheter det är att få en tillgång till en läkare från Syrien.
– Det märks att han har opererat mycket. Han kommer från Damaskus och var verksam där under kriget. Han har också visat på andra möjligheter att lösa problem på som vi i Sverige inte använder men som är ett bra alternativ.

Det var inte bara guld och gröna skogar under utbildningstiden. Tankarna om att han var otillräcklig kom i början och de handlade ofta om språket.
– Jag blev deprimerad över att jag inte kunde lära mig språket tillräckligt snabbt. Men när det vände blev jag gladare. Personalen på avdelningen betydde mycket för mig.

Han säger att han älskar att vara läkare och kommer aldrig att byta yrke.
Inom något år kommer fler nyanlända personer att komma in i vården på Kalmar läns sjukhus. Främst handlar det om läkare men det finns även en sjuksköterska som snart kommer att anställas i Kalmar läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om